SITUACIJA NIJE DOBRA / Cijene maslinovog ulja će porasti? Maslinari su u velikom problemu! Stručnjak: 'Nekoliko je faktora utjecalo na loš urod'

Viši stručni savjetnik za hortikulturu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Željko Pavlović, kazao je da je nekoliko faktora utjecalo na loš urod, a jedan od njih je i mikroklima

12.9.2023.
21:44
VOYO logo

Prošla je godina, unatoč suši, bila rekordna što se tiče maslina, a ove godine situacija je malo drugačija. Maslinari ne očekuju veliki urod, a to potvrđuje i Denis Plastić. Kako je otkrio za Danas.hr, prošle godine grane njegovih mladih maslina u masliniku savijale su se od težine, no ove godine - to nije slučaj. Neke masline su rodile, a neke ne - baš zato, ovogodišnji urod bit će barem 30 posto manji.

"Ove godine oblica je pokazala taj neki svoj dio alternativne rodnosti. Stabla koja su dala prošle godine otprilike 10-ak kila ovu godinu daju kilu do dvije. Ona koja su prošle godine imala manji prinos daju veći", rekao je proizvođač ulja Denis Plastić. Proljetnu oplodnju maslina, naime, omele su kiše i maslinov moljac, a utjecaja je imala i prošlogodišnja suša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Žestoko protiv inflacije /

Butković otkrio: Neki trgovci su spremni vratiti cijene na staro; A oni koji nisu? 'Uvijek postoje mehanizmi…'

Image
Žestoko protiv inflacije /

Butković otkrio: Neki trgovci su spremni vratiti cijene na staro; A oni koji nisu? 'Uvijek postoje mehanizmi…'

Viši stručni savjetnik za hortikulturu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Željko Pavlović, kazao je da je nekoliko faktora utjecalo na loš urod. Jedan od njih je i mikroklima.

"Maslina rađa na prošlogodišnjim mladicama. Znači, mora imati vegetativnu povijest rodnih izboja koji su osnova za rod sljedeće godine. Toga prošle godine nije bilo upravo zbog suše te iscrpljenosti", objasnio je Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će manje ulja, a i cijene bi mogle rasti

Pola maslinika dobro je rodilo, a pola nije. Ima i onih u kojima uopće nije bilo uroda. Baš zato, prosjek rodnosti bit će izrazito nizak. U nekim dijelovima Dalmacije, s obzirom na prošlu godinu, urod će biti i do 70 posto manji. To znači da će biti i manje ulja, a zbog toga bi moglo doći i do rasta cijena. Prema podacima, polovicu hrvatskog tržišta osigurava uvezeno, a pola domaće ulje.

"Ulje se proizvodi godina za godinu i mi ćemo sigurno, pogotovo oni koji će imati manje, mi ćemo sigurno modelirati cijenu na više. Nema druge. Ulazni troškovi su otišli skoro između 50 i 75 posto više", kazao je Radoslav Bobanović, proizvođač maslinova ulja iz Polače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako stoje kolege iz Istre i oni na jugu Dalmacije, ali vjerujem da se cijena ulja maksimalno može mijenjati nekakvih 10 posto u odnosu na ovu godinu sada", dodao je Denis Plastić iz Nadina.

Ipak, nakon zadnje kiše stvorili su se i uvjeti za razvoj treće generacije maslinove muhe pa se poznati maslinar brani sprječavanjem parenja mušice preko mamaca s feromonima, ali i ekološkim pripravcima za polijevanje ploda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv muhe se borimo s glinom. Najviše glina kaolin, obično mlijeko i sumpor zato što to mlijeko bolje poveže i traje duže, tako da se muha jednostavno muči da probije ovaj film kojeg mi stvaramo s tim našim koktelom. I mi imamo ubode, ali oni su sterilni. Nema ih značajno, ovdje čak ne možete vidjeti ni jedan", otkrio je Bobanović-

Kvaliteta bi, ipak, mogla biti izvanredne kakvoće jer mušicama ne odgovara toplo vrijeme. Što se duže zadrži vruće i suho vrijeme, to je, za maslinare, bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Urod pšenice duplo veći od potreba, bit će je i za izvoz. Doznajemo - zašto onda i kruh nije jeftiniji?

"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo