'NISAM SIGURAN DA ĆE USPJETI, ALI...' / Ekonomski analitičar o pritisku na trgovce da snize cijene: 'Vlada ima sredstvo da ih kazni, pa neka to i učini!'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Trgovačke marže u Hrvatskoj jedne su od najviših u EU-u. Vladin interes da trgovci smanje cijene je opravdan, ali nisam siguran hoće li polučiti uspjeh. Vjerojatnije je da neće', smatra ekonomski analitičar Petar Vušković

11.9.2023.
16:31
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Prije nego što ovoga četvrtka Vlada predstavi novi protukrizni paket mjera za građane i poduzetnike, sutra (u utorak) bi se trebao održati sastanak u Ministarstvu gospodarstva s predstavnicima deset najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Objavio je to Jutarnji list doznajući da će Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva, u stvari ministar Davor Filipović od trgovaca zatražiti da vrate cijene 360 od 1300 namirnica uvrštenih u aplikaciju "Kretanje cijena" na razinu na kojoj su bile 31. prosinca prošle godine, uoči uvođenja eura.

Image
'IMAMO SVE INSTRUMENTE NA RASPOLAGANJU' /

Vlada vraća stare cijene čak 360 namirnica? Na hitan sastanak pozvani najveći trgovci u Hrvatskoj

Image
'IMAMO SVE INSTRUMENTE NA RASPOLAGANJU' /

Vlada vraća stare cijene čak 360 namirnica? Na hitan sastanak pozvani najveći trgovci u Hrvatskoj

'Banke i trgovci najviše zarađuju na inflaciji'

Ne zna se unaprijed kakav bi mogao biti ishod tog sastanka i jesu li trgovci spremni prihvatiti taj zahtjev, ali ne treba smetnuti s uma da se do četvrtka, kada će Vlada objaviti sadržaj novog paketa mjera, još ne zna hoće li i svi poduzetnici podjednako primati subvencije za električnu energiju. Drugim riječima, nije isključeno da je Vlada ostavila taktičkog prostora za pritisak na trgovce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je vraćanje cijena većine namirnica na razinu prije uvođenja eura izvjestan scenarij i bi li trgovci trebali to učiniti budući da se njihovo podizanje cijena u mnogim slučajevima smatra neopravdanim, pitali smo ekonomskog analitičara Petra Vuškovića.

"Osim banaka, trgovci najviše zarađuju na inflaciji. Poznato je da su trgovačke marže u Hrvatskoj jedne od najviših u Europskoj uniji. Na nekim proizvodima, primjerice školskim torbama, trgovačka marža iznosi i više od 100 posto. Vladin interes da trgovci smanje cijene je opravdan, ali nisam siguran hoće li polučiti uspjeh. Vjerojatnije je da neće", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tko zarađuje na inflaciji treba platiti robinhudovski porez'

Nakon osam mjeseci uzastopnog pada, inflacija je opet počela rast i postala problemom, napominje Vušković.

"To je alarmantno. Smatram se liberalnim ekonomistom, ali čini se da bi najbolja kazna bila porez na dobit trgovaca pa neka Vlada koristi taj porez za pomoć građanima u borbi protiv inflacije. Jednako tako treba razmotriti i porez bankama po uzoru na Italiju i Sloveniju. Svatko tko zarađuje na inflaciji trebao bi platiti robinhudovski porez siromašnijima", smatra ovaj ekonomski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković najavio novi paket mjera: 'Donijet će ga 14. rujna.' Građani ne moraju brinuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo