u sridu / Cijene ga građani, ali i politički suparnici: Plenković mijenjanjem HDZ-a mijenja i Hrvatsku

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sada je pred njim još teži ispit. Sastavljanje Vlade i upravljanje zemljom. Zemljom koja, iako bilježi dobre gospodarske pokazatelje, pred sobom ima goleme izazove na koje će moći odgovoriti isključivo jaka vlada i jaki lider

Ivan Klarić

6.10.2016.
16:56
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom je dosadašnjem djelovanju na čelu najjače političke stranke pokazao da je totalna suprotnost svom prethodniku Tomislavu Karamarku. Ako samo usporedimo javni diskurs aktualnog predsjednika s diskursom Karamarka sve će vam biti jasno. I to su prepoznali građani. Pa ga biraju u velikoj većini za najpozitivnijeg političara u zemlji. To su, također, prepoznali i političari iz drugih političkih opcija pa je sve širi krug onih koji podržavaju Plenkovićev HDZ i daju mu potpise u sastavljanju saborske većine. Na stranu sada osobne političke preferencije svakoga od nas, ali treba to jasno priznati - Andrej Plenković mijenja političku komunikaciju, mijenja javni diskurs i samim time mijenja HDZ, ali i Hrvatsku. 

Dok je u vrijeme Tomislava Karamarka, u bjesomučnoj bitki sa Zoranom Milanovićem i njegovom političkom platformom "mi ili oni", glavnu riječ vodio Zlatko Hasanbegović koji je svojom žestokom retorikom izazivao još žešće reakcije, što se sve skupa u jednom trenutku pretvorilo u bjesomučni verbalni rat, u Plenkovićevom HDZ-u Hasanbegović i njemu slični ne vode glavnu riječ. Retorika je, osim Glasnovićevih izjava oko Filozofskog fakulteta, od čega se Plenković brzinski ogradio, puno mirnija i staloženija, što zemlji pred kojom su veliki izazovi itekako treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prvo istraživanje CRO-Demoskop nakon izbora /

Plenković najpopularniji političar, drugo mjesto drži 'Nitko': većina građana vjeruje u dogovor HDZ-a i Mosta

Image
prvo istraživanje CRO-Demoskop nakon izbora /

Plenković najpopularniji političar, drugo mjesto drži 'Nitko': većina građana vjeruje u dogovor HDZ-a i Mosta

Činjenica je da Andrej Plenković, usporedo s pregovorima s Mostom, mijenja HDZ, a samim time i Hrvatsku. Plenković je doslovno promijenio prvu stranačku postavu pa danas u prvim redovima u HDZ-u imamo ljude koje nismo mogli viđati u krugu bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka. To su mahom ljudi, poput Stiera recimo, koji inzistiraju na blagoj retorici, na stvarima koje se tiču naše budućnosti a ne naše prošlosti, što je bila omiljena politička taktika Plenkovićevog prethodnika. A upravo nas je takva politička retorika, potpomognuta retorikom Zorana Milanovića, i dovela u stanje duboke podijeljenosti i sveopće apatije u društvu.

Andrej Plenković nije čovjek ni političar bez mana. Ali je definitivno pokazao da je drugačiji tip političara od većine onih koje smo navikli gledati i slušati. U kratkom periodu je, zato, uspio "dignuti" stranku opterećenu rušenjem vlastite Vlade koja ionako nije bila popularna. Baš naprotiv. Uspio je tu istu stranku i njene birače mobilizirati i dovesti je do pobjede na izborima i do pozicije da sastavlja novu hrvatsku Vladu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom retorikom smirio je strasti na političkoj sceni, vratio povjerenje članova stranke u HDZ i došao do toga da ga građani biraju za najpozitivnijeg političara. I to, simpatizirali HDZ ili ne, nešto govori. Da se razumijemo, mijenjati jedan veliki pokret kao što je HDZ gotovo je pa nemoguće. Svjesni smo da unutar te stranke ima i onih koji misle kao Plenković, ali i onih koji misle kao Hasanbegović, pa vjerojatno još i žešće, ali je Andrej Plenković odlično odigrao svoj potez predsjednika i u prvi plan "ubacio" one koji su na liniji HDZ-ove i politike većine njegovih birača, ali koji imaju uglađenu i više prihvatljivu retoriku. 

Prije nekoliko mjeseci napisao sam da je na Plenkoviću ogroman pritisak. Preuzeo je bio veliki rizik na sebe preuzevši HDZ u uistinu teškoj situaciji za tu stranku. Tvrdio sam tada da će rezultat prijevremenih parlamentarnih izbora na ovaj ili onaj načini "presuditi" HDZ-u, ali i političkoj karijeri Andreja Plenkovića. Taj je izazov aktualni predsjednik HDZ-a uspješno položio. Sada je pred njim još onaj teži ispit. Sastavljanje Vlade i upravljanje zemljom. Zemljom koja, iako bilježi dobre gospodarske pokazatelje, pred sobom ima goleme izazove na koje će moći odgovoriti isključivo jaka vlada i jaki lider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković zbog svog dosadašnjeg političkog rada ima podršku građana. Pa čak i onih koji nisu izvorni birači HDZ-a. Donio je svježinu i novi, uglađeni javni diskurs. Mijenja HDZ, a time i Hrvatsku. Ostaje za vidjeti kako će se snaći u još težim okolnostima kao budući hrvatski premijer i odgovoriti na sve izazove koji su pred budućom Vladom. Na sve ono što je nama na kraju ipak daleko najvažnije. U svakom slučaju, početak je obećavajući. A isključivo o njemu ovisi kako ćemo ga jednom pamtiti, kao uspješnog ili neuspješnog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču