varaju li se kupci? / Cijene bez logike: ministarstvo pokreće kontrolu kvalitete mlijeka - sumnja se u patvorevine

Ministar poljoprivrede u našem je studiju krajem prosinca najavio - kontrole mlijeka. Provjerili smo dokle se stiglo

9.1.2017.
19:15
VOYO logo

"Mi radimo 24 sata da bi proizveli tu litru mlijeka što radimo", kaže Zorka Čerbaja, stočarica i ratarica iz Donjeg Miholjca. 

Gospođa Zorica svaku kravu nahrani, izmuze, prelije mlijeko, zapakira, odveze. Ovoga puta nije tema to da za litru, kaže, dobije 2 kune i osamdeset, a u nju uloži 3 – nego to što je ovo mlijeko takvo da bi ga i sama popila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše mlijeko je 4.3. masnoće i 3.7 proteina, visokokvalitetno mlijeko. A ono što se prodaje u trgovinama to je jako slabo, to je lajt i ništa, voda", dodaje Čabraja.

Procesi koje mlijeko prođe između ovoga ovdje i polica su ono što promijeni boju, teksturu, okus ali, ponekad i kvalitetu. Problem je kad na kraju procesa gotovo prozirno mlijeko kome je cijena na akciji 4.90. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strašno je da pola litre vode u dućanu košta kao dvije litre mlijeka. To je nešto što je teško normalnom čovjeku objasniti. Mi zato krećemo, zapravo je već neko vrijeme akcija u tijeku, ali sada ide sve žustrije, u analizu patvorenosti mlijeka", Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Tako je borbu protiv niskih cijena uvoznih mlijeka najavio u našoj emisiji, a očito je da će se ona bazirati na provjeri kvalitete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Analiza patvorenja mlijeka jedno je od standarda zadanih Europskim direktivama, a u Hrvatskoj se do sada – nikada nije testiralo", Jasna Bošnir, dipl.san.ing. Andrija Štampar.

Analize patvorenja hrane su jako popularne danas jer se hrana patvori sve češće, bilo da se hrana miješa sa drugom, sa vrstama slične hrane, da se krivo deklarira. Postoje razne vrste patvorenja. Što se samog mlijeka tiče, još nismo razvili analize koje se bave patvorenošću mlijeka, ali radimo to na nekim drugim proizvodima npr. Sokovima, medu", dodaje Bošnir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera je provjeravati točku ledišta mlijeka. To je jedini način kako testirati ima li u mlijeku koji se prodaje dodane vode, i to je li ono zapravo napravljeno od mlijeka u prahu.

Iako nas na samu spomen mlijeka u prahu u hrvatskim prerađivačkim tvrtkama uvjeravaju da nema šanse da to kod njih pronađu, na češće kontrole će pristati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljam sve inicijative koje će rezultirati zaštitom domaće proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te uopće održivosti domaćeg mlijekarskog sektora", Elena Wolsperger, Dukat.

Cijene ionako spuštaju uvozna, a mlijeko u prahu bi se kod njih, uvjeravaju nas, vrlo lako moglo pronaći jer zdravstveno nije zabranjeno, a u velikim je pogonima – isplativo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada su ionako cijene i akcije ono što privlači kupce. Tek onda gledaju deklaracije.

Uvoz nitko ne želi zabraniti, ali kontorlirati i nametnuti standarde – to je plan. Prvo kvalitetom, a zatim novim zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji postojeće cijene mlijeka više neće dopuštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo