Utrka s vremenom / Cijelo ljeto krpaju se rupe: Hoće li oštećenja od potresa na školama biti sanirana do početka nastave?

Grad se još oporavlja, a od gotovo 200 oštećenih škola njih 13 i dalje su opasne za boravak

17.8.2020.
19:06
VOYO logo

Prije pet mjeseci Zagreb i okolicu zatresao je najsnažniji potres u posljednjih 140 godina. Grad se još oporavlja, a od gotovo 200 oštećenih škola, njih 13 je i dalje opasno za boravak.

Nastava u njima nije moguća, učenici će na novim adresama učiti,  a roditelji nisu zadovoljni s onim što dosad znaju, odnosno ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo ljeto krpaju se rupe u zagrebačkim školama.

"Puno žbuke je otpalo i mnogi poprečni zidovi bili su oštećeni, bile su zaista štete takve da nikakva nastava nije dolazila u obzir", izjavio je Tihomir Engsfeld, ravnatelj V. gimnazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Neizvjesna godina /

Za tri tjedna počinje nastava, a nitko ne zna kako će se odvijati: 'Roditelji se sada pitaju da li kupiti TV ili torbu'

Image
Neizvjesna godina /

Za tri tjedna počinje nastava, a nitko ne zna kako će se odvijati: 'Roditelji se sada pitaju da li kupiti TV ili torbu'

Ravnatelj kaže da će nakon dvomjesečnih radova u 5. gimnaziji stanje biti i bolje nego prije potresa.

"Škola će biti u potpunosti spremna da prihvati učenike, u to nema sumnje, evo već su i parketi polakirani", rekao je Engsfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Zagreba i Zagrebačke županije u potresu je ukupno oštećena 191 škola. Završeni su svi popravci, odnosno dosad je kompletno sanirano njih 98, završni radovi u ovim trenucima odvijaju se u njih još 78 i bit će gotovi do početka školske godine obećavaju nadležni, a teško je oštećeno 13 školskih objekata, oni neće biti spremni za rad tako skoro.

Kako danas izgledaju zagrebačke škole? Čisti se, štema, saniraju se oštećenja nastala u potresu. Poseban problem bit će u školama poput 15. gimnazije, MIOC-u. Biti će izmještena cijela gornjogradska gimnazija koja je stradala u potresu, dakle na 1000 učenika koji su već ovdje doći će 600 novih, plus osoblje to je gotovo 2000 ljudi u ovim prostorijama, a korona mjere za škole još se čekaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji učenika koji će biti izmješteni još uvijek imaju puno pitanja, a malo odgovora.

"Roditelji nisu zadovoljni jer su se te dvije neugodne situacije spojile u isto vrijeme na istom mjestu. Smanjenje sata na 10 minuta je oko 10 posto bolja situacija. Mislimo da je to nedovoljno", poručio je Miroslav Mađarić, član inicijative roditelja Sigurnost prije svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iseljeni učenici će u škole koje nastavu organiziraju u jednoj smjeni, neki će tako na morati i na drugi kraj grada, još je puno nepoznanica, no izvjesno je da će se očekivati od korona-potres generacije 2020./2021. da se prilagodi postojećim teškim uvjetima. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo