Oštre osude /

'Cijela hrvatska delegacija čula je psovanje ilegalnog člana srbijanskog parlamenta'

Šešeljev politički učitelj Aleksandar Vučić još se nije obratio vezano uz slučaj. Hrvatska delegacija uskoro će održati izvanrednu press konferenciju

18.4.2018.
18:29
VOYO logo

Neviđen diplomatski skandal dogodio se u Srbiji. Prvi put u povijesti hrvatska delegacija prekinula je jedan službeni posjet drugoj državi. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i hrvatska delegacija poslijepodne su napustili Beograd, nakon što je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, ulazeći u zgradu Skupštine, počeo gaziti hrvatsku zastavu i vrijeđati delegaciju. 

I dok Jandroković Šešeljev čin opisuje kao crtu preko koje se ne može prijeći - a osuđuje ga i predsjednica srpske Narodne skupštine - vođa srpskih radikala u izjavi za RTL nastavlja provocirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije vidio ni snimio incident

Osim Šešeljevih radikala nitko nije vidio ni snimio incident. U Skupštini je bio normalan radni dan, hrvatska delegacija je došla u posjet, a baš u tom trenutku, kad su razgledavali zgradu Skupštine, Šešelj je napravio incident.

Prvo je Šešeljeva stranka poslala priopćenje da se to dogodilo. Htjeli su se pohvaliti time. Naveli su da je istrgnuo zastavu i počeo je gaziti, a petorica policajaca ga nisu mogli odvojiti od zastava. Nakon toga prošao je kraj hrvatske delegacija, opsovao im je majku i ušao dalje u Skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, službeni posjet Srbiji naglo je prekinut. Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj gazio je hrvatsku zastavu i izvrijeđao delegaciju. Beograđani redom osuđuju takav čin.

Iako ne postoje snimke, a predsjednik Hrvatskog sabora incident nije vidio - Šešelj potvrđuje da bi opet učinio nisto.

"Čim sam vidio hrvatsku zastavu ja sam odmah pritrčao i počeo da je cepam. Onda sam je gazio nogama. Došlo je jedno šest članova obezbeđenja. Oni nisu mogli da me odvoje od zastave, kao da mi je prirasla bila za srce. Rekao sam: Eno sam vam izgazio vašu ustašku zastavu, opsovao sam im majku i produžio", rekao je Šešelj za RTL.

Za predsjednika Hrvatskog sabora to je bila crta preko koje nije mogao prijeći. Incident je osudila i predsjednica Narodne skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najoštrije osuđujem brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora RH. Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, nedopustivo je i uvreda i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", stoji u prioćenju Maje Gojković, čelnice srbijanskog parlamenta.

Baš kao hrvatska i srbijanska vlada. "Pokušaj cijepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u prijateljskom posjetu nije ponašanje koje predstavlja Srbiju", izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog Sabora od dvodnevnog posjeta stigao je tek na dva sastanka. "Mi smo danas tijekom ovog razgovora dotaknuli pitanje parlamentarne suradnje. Nije dugo bilo susreta na višim razinama kada je u pitanju Hrvatski sabor i Narodna skupština Republike Srbije", rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, politički učenik Vojislava Šešelja - o incidentu se još nije oglasio.

Šešelj ilegalni član Skupštine

Prema zakonskoj osnovi osoba koja je pravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci ne može biti zastupnik u Skupštini.

Šešelj je prošli tjedan pravomoćno osuđen na deset godina zatvora, odnosno dvadeset puta više od te granice koje postavlja srbijanski zakon. Oslužio je kaznu tijekom pritvora, ali to se ne navodi u tom zakonu i već po toj osnovi od prošlog tjedna bi trebao prestati biti zastupnik u Skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelj je politički marginalan u Srbiji, lani je na predsjedničkim izborima dobio 4,5 posto glasova. Iako bi ga bolje bilo ignonirali, Hrvatska ga ovim činom nije ignorirala, a vidjet ćemo kako će se prema njemu postaviti njegov politički učitelj Aleksandar Vučić, koji će o ovome progovoriti večeras u emisiji srbijanske javne televizije.

Reakcije iz Hrvatske

Hrvatska predsjednica osudila je incident u Beogradu te je pozdravila odluku predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je poručila, citiramo, kako je takav potez bio jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja te da je njegovo gaženje hrvatske zastave izraz nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini.

Na Markovu trgu očekuju se hrvatska delegacija i njezin predvodnik šef Sabora Gordan Jandroković.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo