LIJEPO JE PRIZNANJE, ALI /

Chefovi heroji za Direkt o lockdownu: 'Gdje ste vi osobno danas i čime se bavite? Niđe'

Heroja s pregačom i drvenim oružjem prepoznao je i jedan od najpoznatijih restorana na svijetu na čijem čelu je najbolji kuhar na svijetu Rene Redžepi.

4.5.2021.
8:30
VOYO logo

Kako to obično i biva, na svoje heroje u Hrvatskoj obično brzo zaboravljamo, ali zato ih ne zaboravljaju u inozemstvu. 

Pa je tako najbolji restoran na svijetu, "Noma" u Danskoj, kao heroje pandemije proglasio hrvatske kuhare iz inicijative "Chef kuha doma" koji su nakon potresa na Baniji prvi priskočili u pomoć i ondje više od dva tjedna pripremali hranu za ljude stradale u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se život i živost na Baniju sad već polako vraćaju, u kuhinjama naših heroja živosti je sve manje. Pandemija i lockdown mnogima su uništili posao i teško da će ga ponovo uspjeti vratiti. Tako bi se i inicjativa Chef kuha doma lako mogla pretvoriti u inicijativu "Chef kuha u Njemačkoj". 

U Sisku i Mošćenici kuhao je 50 dana. Zajedno sa svojim timom iz Udruge Chef kuha doma pripremio je gotovo 30 tisuća obroka. Heroja s pregačom i drvenim oružjem prepoznao je i jedan od najpoznatijih restorana na svijetu na čijem čelu je najbolji kuhar na svijetu Rene Redžepi. 31-godišnjaka iz Slavonskog Broda Bojana Kljaića proglasili su herojem pandemije kojeg će ugostiti u svom restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više bih ja volio tamo odraditi jednu smjenu da vidim kako to funkcionira, uvjeren sam da ćemo se kvalitetno najesti. Neću to nikad zaboraviti kao ni ovo na Banovini", kazao je Bojan Kljaić.

Velika tuga

Iskustvo je to koje nije bilo ugodno, improvizirane kuhinje u šatorima i kontejnerima te velika tuga.

"Bilo je dana kada su se tresli tanjuri, pa odeš konačno spavati pa se trese krevet. Nije bilo jednostavno, ali svi smo imali isti motiv - pomoći ljudima", govori Kljaić.

Priznanje je ovo za svih 300 kuhara iz cijele Hrvatske koji su dva tjedna bili na Banovini. Na hladnoći su dnevno pripremali 15 tisuća obroka. Početkom siječnja u Petrinji smo snimili i Dubravačku ekipu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Veliko priznanje /

Danima su kuhali nakon potresa, a sad ih zovu u goste u 'Nomu': 'Ona je za gastronomiju isto što i Barcelona za nogomet'

Image
Veliko priznanje /

Danima su kuhali nakon potresa, a sad ih zovu u goste u 'Nomu': 'Ona je za gastronomiju isto što i Barcelona za nogomet'

Sa Sašom iz Dubrovnika je tada u razrušenoj Petrinji bio i kolega Ivan. Ulovili smo ga za loncem u gužvi i umornog.

"Možemo li vas kratko zasmetati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nemojte molim vas, evo njega."

Evo ih sada obojice u šetnji Stradunom.

"Najviše što ćemo pamtiti tu jednu organizaciju i zajedništvo te jednu pozitivnu energiju da se pomogne tim ljudima", kaže Ivan Matović, chef iz Dubrovnika.

"Malo su se dojmovi slegli, onda je izašla ta vijest da je naš kolega dobio nagradu NOMA i to je odlična vijest. I opet bi sve isto napravili, jednom volonter, uvijek volonter", kaže Saša Računica, chef iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje ste? - Niđe.

Napravili su čudo i sredinom siječnja napustili Petrinju, ali se većina Dubrovčana nije vratila na svoja radna mjesta, jer na jugu sve stoji.  

"Gdje ste vi osobno danas i čime se bavite?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niđe. Evo, danas smo tu u Dubrovniku, čekamo da starta sezona i to je manje više to. Sigurno da je teško i uopće ne znamo oće li išta biti od ove sezone i hoće li išta pokrenut", kaže Matović. 

"Trenutno radim u jednom hotelu na edukaciji", govori još Računica.

Zagrebačkom ekipom koordinirao je šef Mario.

"U hodu rješavamo sve, ali uspijevamo, do potrebitih dođe hrana. Borimo se i to je to", kazao je tada Mario Mihelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekamo da nas puste da radimo"

On je među sretnicima koji su se u međuvremenu vratili na svoje radno mjesto u zagrebački restoran.

"Naravno da je to priznanje za sve nas kada se u svijetu kroz jedan od najboljih restorana da priznanje. To je velika čast", rekao je Mihelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su pomagali kad je trebalo, a sada je pomoć potrebna njima jer je u ugostiteljstvu prema podacima Nacionalne udruge ugostitelja 11 tisuća radnih mjesta manje. Od početka pandemije brojni su se kuhari i konobari prekvalificirani za građevinare. Još uvijek je zatvoreno 1100 ugostiteljskih objekata.

"Terase su otvorene, vrijeme nas malo služi, malo nas ne služi. U Zagrebu se još nešto događa, ali na obali kolege jako teško stoje. Čekamo da nas puste da radimo", govori Mihelj.

Ni Bojan trenutačno ne radi, kuha samo za potrebe ovoga snimanja. Sredinom mjeseca bi trebao otići u Austriju odraditi sezonu.

U Dansku s njim kao pratnja putuje volonterka s Banovine Mirta Livingston.  Ako on bude trebao nešto kuhati Dancima - na meniju će btii čobanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo