GONDOLE ZA GLEDANJE / Čežnja Zagrepčana i Bandićeva opsesija: 2018. je pri kraju, a sljemenska žičara i dalje 'ne dela'

Image
Foto: Matija Habljak/Vecernji list

Već više od desetljeća zagrebački gradonačelnik sanja sljemensku žičaru

5.12.2018.
11:22
Matija Habljak/Vecernji list
VOYO logo

"Vozit ćete se sa mnom prvi na Sljeme u žičari 31. prosinca 2018., na Silvestrovo, a ususret skijaškom kupu početkom siječnja 2019.", poručio je krajem rujna prošle godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bio je to odgovor na zastupničko pitanje u Gradskoj skupštini s obzirom na to da je žičara do tada trebala biti gotova već nekoliko puta. Uključujući i prvotno obećanje prema kojemu smo se žičarom trebali opet voziti sada već 10 godina.  

Podsjetimo, sljemenska žičara, prema njegovu vlastitu priznanju, jedna je od Bandićevih opsesija. I to već više od desetljeća pa je tako još u studenome 2005. – dakle, godinu prije nego je stara žičara prevezla posljednje putnike i putnice, kazao: ''Sav posao i sav trud koji je dosad uložen u sve sljemenske sadržaje te njihovo unapređivanje - sve je to uzaludno ako Sljeme ne povežemo žičarom sa Zagrebom … bude li sve teklo po planovima, žičara bi morala početi raditi do kraja 2008."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2018. izmiče kraju, a sljemenska žičara koja je otvorena 27. srpnja 1963. godine, i dalje ne vozi. Prilično slično i podužem nizu brojnih drugih gradonačelnikovih obećanja. Ali zadržimo se ovaj put samo na žičari čija je prva faza do vidikovca trebala biti završena do kraja 2017., a druga faza do Bistre do kraja 2019.

No najbliže što su novoj mitskoj Zagrepčani i Zagrepčanke te njihovi gosti i gošće mogli doživjeti bila je jedna nova gondola predstavljena početkom ove godine u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava u sklopu izvlačenja startnih brojeva za žensku slalomsku utrku Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

A najbliže što je Milan Bandić bio otvaranju žičare bilo je proljetos kada je bio na ceremoniji puštanja u promet obnovljene žičare u Sarajevu koja povezuje grad s planinom Trebević.

Image

Čekajući novu sljemensku žičaru Zagrepčani se mogu slikati u starim gondolama

Image

Čekajući novu sljemensku žičaru Zagrepčani se mogu slikati u starim gondolama

U međuvremenu, do izgradnje mitske žičare Zagrepčanima i Zagrepčankama te njihovim gostima i gošćama ostaje uživati, kad se već njome ne mogu voziti, u gondolama stare sljemenske žičare, ukrašenima lampicama, koje su ovih dana osvanule u zagrebačkoj Nehajskoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pitati se što (ne)će prije biti gotovo: remetinečki rotor ili sljemenska žičara? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo