u sridu /

Četiri godine poslije: jesmo poslušali Gotovinu i okrenuli se budućnosti?

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Poglavlje o Domovinskom ratu, u kojem je Gotovina imao značajnu ulogu, nažalost još uvijek nije zatvoreno

16.11.2016.
8:49
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Na današnji dan prije 4 godine Hrvatska je slavila. Nakon mukotrpnog i dugotrajnog haškog procesa, pravomoćnom presudom oslobođeni su generali Hrvatske vojske Ante Gotovina i Mladen Markač.

Od trenutka kada je žalbeno vijeće haškog suda pročitalo presudu, pozitivna energija i oduševljenje brzinom munje zavladali su diljem zemlje. Sve skupa kulminiralo je dolaskom oslobođenih generala na zagrebački Trg bana Jelačića gdje im je priređen spektakularan doček. Upravo je na tom dočeku Ante Gotovina održao jedan od svojih najboljih govora ikada. "Ovo je točka na i, rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti", poručio je okupljenima Gotovina iznenađujući svojom retorikom mnoge u Hrvatskoj koji o Gotovini u vrijeme njegovog bijega od haškog suda nisu imali pretjerano dobro mišljenje. Baš suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenadio je tada Gotovina i one koji su ga držali za radikalnog desničara koji ne poštuje legalno izabranu vlast i koji je Hrvatsku sasvim nepotrebno godinama držao u europskoj izolaciji i koji su Gotovinu u godinama njegove nedostupnosti hrvatskim vlastima i haškom sudu na sve moguće načine pokušavali prikazati negativcem van svake mjere, pa do onih koji su nakon povratka generala u Hrvatsku očekivali kako će on biti na čelu onih koji će krenuti u rušenje mnogima omražene Milanovićeve Vlade. No, Gotovina je razočarao i jedne i druge, ponio se vojnički i održao sjajan govor koji je ušao u anale najjačih i najposebnijih govora u povijesti Hrvatske.

U danima nakon oslobođenja, mediji i cjelokupna hrvatska javnost pratili su svaki Gotovinin korak, svi su ga htjeli vidjeti, rukovati se i slikati s generalom koji je tih dana, a i danas, jedna od najomiljenijih osoba u Hrvatskoj. A on je svakim svojim postupkom dodatno oduševljavao i doslovno produživao pozitivno raspoloženje koje je zavladalo od trenutka njegovog i oslobođenja Mladena Markača. Mnogi su tada, na valu popularnosti koju je uživao, očekivali i njegov politički angažman, spominjala se i opcija kandidature za predsjednika države, ali Gotovina je opet pokazao da je iznad svega toga te se povukao u miran obiteljski život zaplovivši u poduzetničke vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakva je situacija danas, četiri godine od 'dana ponosa i slave', jesmo li poslušali Gotovinu i okrenuli se budućnosti? 

Nažalost ne u mjeri u kojoj bi trebali. Iako se javnim prostorom ne vrte toliko priče iz naše bliže ili dalje prošlosti, događaji od prije nekoliko desetljeća stalno se vraćaju u našu svakodnevicu. Ili zbog političkih prepucavanja, i/li nastojanja da se po nekima suočimo u cijelosti s našom prošlošću, kao što je priča o ukidanju Trga maršala Tita, ili kroz uhićenja i navodnih optužnica protiv hrvatskih branitelja, a među kojima se spominje čak i Ante Gotovina, u susjednoj BiH.

Poglavlje o Domovinskom ratu, u kojem je Gotovina imao značajnu ulogu, nažalost još uvijek nije zatvoreno. I zbog stalnih priča o ratnim zločinima, kao i navodnim optužnicama protiv hrvatskih branitelja, ali i zbog činjenice da se pitanje Domovinskog rata konstantno stavlja u službu sitnih političkih interesa i rasprava. Gotovina je prije 4 godina na Trgu bana Jelačića govorio o budućnosti, ali ga je malo tko od svih onih koji su mu tada aplaudirali i poslušao. 

Političari, svih opcija i boja, koji su tada činili sve da budu što bliže narodu omiljenom Gotovini njegove su riječi, kao i svi mi, čuli, ali ga nisu poslušali. O budućnosti ne razmišljaju nego nas, kako to i kad njima odgovara, vraćaju u prošlost dok nam mladi ljudi istovremeno budućnost, o kojoj je Gotovina govorio, traže van granica Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Gotovina je svoj posao napravio. U ratu je predvodio pobjedničku vojsku koja je obranila Lijepu našu, a u miru je izvojevao veliku pravnu pobjedu. Svojim dolaskom nakon višegodišnje bitke u i oko Haaga donio je do tada dugo neviđenu pozitivnu energiju koju su i politika i politčari morali i trebali iskoristiti.

Na našu žalost, to nisu željeli ili nisu uspjeli. Svoj posao jednostavno dosad nisu odradili. I zato se Hrvatska još uvijek punim intezitetom nije okrenula budućnosti, kako je to 16. studenoga 2012. godine s Trga bana Jelačića zazivao general pobjedničke vojske Ante Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču