Više para - više muzike /

Čekalo se najavljeno smanjenje trošarina no uzalud: prodano oko 4 tisuća auomobila manje, donosimo izračune novih trošarina

Vlada je svojim uredbama zaustavila prodaju automobila. Čak 4 tisuća manje kupljeno je u prosincu prošle godine nego u istom mjesecu 2016.

14.1.2018.
19:25
VOYO logo

Od nove godine su novi i uvozni automobili jeftiniji ali na zagrebačkom nedjeljnom sajmu rabljenih automobila gužva ne jenjava. 

Građani su nestrpljivo čekali nove mjere u 2018., no rezultatom su razočarani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je gospodarstvo raslo u posljednjih godinu dana, statistika pokazuje smanjenje u broju kupljenih automobila od najave novih trošarina.

U prosincu 2016. kupljeno je čak 3037 rabljenih automobila nego u istom mjesecu 2017. Kada su novi automobili u pitanju, promet u 2016. bio je za 1330 automobila veći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To sugerira kako je preko 4300 ljudi čekalo nove mjere za kupnju automobila. Očekuje li se sada navala na salone?

"Očekujemo da će biti porast interesa, pa samim time rezultati prodaje odnosno kupovine da bi trebali biti veći", rekao nam je direktor autokuće Daniel Benussi.

No, računica kaže da se za kupce prosječnih automobila nije mnogo promijenilo. 

Trošarina na automobile jeftinije od 100 000 kuna iznosi oko 1000 kuna. Kupci vozila do 150 000 kuna uštedjet će 1500 kuna. Značajnija ušteda se ostvaruje kod onih vrijednosti do 250 000 kuna, dok će najviše uštedjeti kupci automobila od preko pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako govorimo o apsolutnom financijskom iznosu, najviše štede kupci jako skupih automobila iz premium klase jer su oni najviše i plaćali trošarine", ističe Benussi.

Ministar Marić je smanjenje trošarina objasnio pokušajem obnavljanja vrlo starog voznog parka u Hrvatskoj. Lijepa gesta, ali ništa više od toga, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne rješava naš problem. Naš je najveći problem što imamo zastarjeli vozni park, šta imamo puno ranjenih, puno mrtvih", rekao je prometni vještak Goran Husinec

Rješenje je, tvrdi Husinec, u potpunom ukidanju trošarine, po uzoru na susjedne države.

"Trošarina je na prosječan auto je oko 7500 kn, nešto više. Tu trošarinu bi trebalo ukinut pa bi to onda bila nekakva ušteda koja bi poticala ljude da kupe nove automobile", zaključuje Husinec.

Dok se to ne dogodi, na našim cestama će antikviteti i dalje biti svakidašnja pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo