DOČEKALI GODOTA /

Vlada donijela ključnu uredbu, vatrogascima stižu povišice! Plenković: 'Hvala im na požrtvovnosti'

Vatrogasci su, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci prosvjedovali tražeći povišice i bolje uvjete nakon čega im je ministar branitelja Tomo Medved garantirao povećanje plaća koje bi potpisanom uredbom trebalo stupiti na snagu 1. kolovoza

1.8.2024.
10:07
VOYO logo

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca što predstavlja zaštitu radno-pravnog statusa hrvatskih vatrogasaca, dan nakon što je to najavio premijer Andrej Plenković, odbacivši povezanost trenutnih požara i odluke o plaćama vatrogasaca.

Plenković se na početku osvrnuo na požare koji zadnja tri dana bukte u Dalmaciji. "Želimo zahvaliti svim vatrogascima na požrtvovnosti i svim drugim službama - Civilnoj zaštiti, policiji, vojsci, lokalnim čelnicima i ljudima koji su branili svoje kuće od velikih požara u uvjetima vjetra koji je otežavao gašenje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hvala vatrogascima na požrtvovnosti'

Osvrnuo se i na podatke Državnog zavoda za statistiku o procjeni inflacije u srpnju na godišnjoj razini 2,3 posto, na mjesečnoj razini 0 posto.
"To znači da inflacija već 20. mjesec kontinuirano usporava u Hrvatskoj što je jako dobro. Trenutno nam je stopa inflacije najniža od lipnja 2021. godine kada je iznosila 2 posto. Za razliku od Hrvatske, u čak 11 zemalja zabilježeno je ubrzavanje inflacije", tvrdi.

Čestitao je Hrvatskom olimpijskom odboru te svim sportašicama i sportašima iz Hrvatske koji se natječu na Olimpijskim igrama u Parizu, posebno onima koji su osvojili odličja. "Čestitke na medaljama Barbari Matić i Miranu Maričiću. Želimo uspjeh svim našim ostalim sportašima, da njihova natjecanja te trud i rad doživi satisfakciju s olimpijskim odličjima", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je podsjetio da je Vlada donijela nove cijene goriva na telefonskoj sjednici, prema kojima pojeftinjuju benzin, dizel i plavi dizel.

Vlada danas na sjednici donosi uredbu o visini dodatka za vatrogasce, koju je Plenković ocijenio kao kvalitetno rješenje.

Image
KANADERI SE POVUKLI /

U Tučepima se opet razbuktala vatra na više mjesta. Vjetar otežava gašenje! Zna se uzrok požara kraj Trogira

Image
KANADERI SE POVUKLI /

U Tučepima se opet razbuktala vatra na više mjesta. Vjetar otežava gašenje! Zna se uzrok požara kraj Trogira

"Podsjećam da smo u našem mandatu ne samo transformirali Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, osigurali novi zakonski okvir, značajno povećali sredstva, uložili 600 milijuna eura u opremanje i modernizaciju opreme i vozila, naručili smo i dva nova kanadera vrijedna 105 milijuna eura. Zahvaljujem pilotima i tehničarima, kao i Ministarstvu obrane na potpori koju daju u gašenju požara", istaknuo je premijer.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je da je stanje na požarištima u Dalmaciji dosta povoljnije nego jučer, naglasivši da nema ozlijeđenih ni žrtava. No, opožareno područje koje vatrogasci brane je ogromno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjih 4-5 dana došlo je do velikih požara, počevši od Dalmare centra u Šibeniku gdje nije nasreću došlo do težih posljedica zbog brze reakcije vatrogasaca. Jutros je stanje povoljno i nema otvorenog plamena ni kod Podgore, Tučepa ni u skradinskom zaleđu. U požaru u skradinskom zaleđu izgorjelo je 1.300 hektara borove šume, trave i niskog raslinja. Opseg koji se mora braniti dugačak je 28 kilometara. Sve su snage na terenu radile cijelu noć, uvedene su i nove snage iz Karlovačke županije i vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije", kazao je.

Povišice vatrogascima

"Požarište Tučepi-Podgora je jučer popodne eskaliralo, došlo je do ponovnog paljenja zbog jakog vjetra. Snage su premještene, no tijekom noći se požar primirio, aj jutros se stanje mirno. Zadimljenost je velika na cjelokupnom području. Bitno je da nema žrtava ni ozlijeđenih vatrogasaca ni građana. U jednom trenutku bilo je evakuacije 50-ak osoba iz Gornjih Tučepa u Donje. Širina tog požara je 18 kilometara. Veliki je napor vatrogasaca uložen noćas. Požar na području Vrsina iznad Trogira noćas je bio najaktivniji, no nije ugrožavao kuće. Ujutro je stavljen pod kontrolom te su dva kanadera stigla u pomoć", istaknuo je Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar koji je izbio na području Vranskog jezera je stavljen pod kontrolu rano ujutro i nema otvorenog plamena.

Tucaković je zahvalio Vladi i vatrogascima, kao i ljudima koji su pomagali na požarištima te policiji, vojsci i čelnicima gradova i općina. "Na terenu je vidljiv zajednički rad", zaključio je pa zahvalio Vladi na "velikoj podršci koju daje hrvatskom vatrogastvu".

"Sjetimo se donošenja novog zakona, svih onih potpora, novaca i fondova što je ostvareno u zadnje četiri godine. Sjetimo se preko 600 milijuna kuna ulaganja što u opremu, vozila, vatrogasne domove, obnovu i izgradnju novih vatrogasnih domova. Veliko hvala u ime svih vatrogasaca", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Govoreći o visini dodataka na koeficijent, Tucaković je kazao da se uredba pripremala godinu dana. "Ona nije donesena slučajno, već je izraz zaštite ravnopravnog statusa hrvatskih vatrogasaca. Prvi put će se dogoditi da će uredba kao takva govoriti o visini dodataka na koeficijent profesionalnih vatrogasaca. Da bi se ona donijela, trebalo je donijeti niz drugih rješenja i pravilnika, koji uređuju cijeli sustav profesionalnog vatrogastva. Hvala svima koji su pomogli da uredba doživi svjetlo dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračun plaće profesionalnih vatrogasaca propisan je člankom 76. Zakona o vatrogastvu tako da plaću čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta uvećanog za povećanu opasnost za život i zdravlje, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije te osnovice za izračun plaće uvećan za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža.

Visinu dodatka za povećanu opasnost za život i zdravlje, osobno vatrogasno zvanje, odgovornost u hijerarhiji te visinu dodatka na rad na poslovima u posebnim uvjetima, utvrđuje Vlada RH uredbom", objasnio je Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci prosvjedovali tražeći povišice i bolje uvjete nakon čega im je ministar branitelja Tomo Medved garantirao povećanje plaća koje bi potpisanom uredbom trebalo stupiti na snagu 1. kolovoza.

Uredba o povećanju plaća trebala je biti potpisana još jučer, potvrdio nam je predsjednik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH Željko Blažinović, no od vladajućih ni traga ni glasa. Sve do nekoliko sati kasnije kad je objavljeno da će se o tome odlučivati idućeg dana na Vladi.

"Vatrogascima u Iloku, Belom Manastiru ili na Plitvicama, plaće su između 700 i 800 eura. Više dobije srednjoškolac koji radi sezonu. Obećana je minimalna plaća od tisuću eura za sve", dodao je Blažević. Više o tome pročitajte OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO: Žena i kćer Nediljka Dujića vatrogasce nazivaju nakazama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo