STIŽE NAJVEĆI RAST CIJENA OD 2014. / Ulje je od travnja poskupilo 6 puta: 'U rujnu idu gore kruh i meso. Čekaju nas mjeseci poskupljenja...'

Image
Foto: Shutterstock / ilustracija

'Suša nam ne ide u prilog. To izaziva divljanje cijena sirovina i čekaju nas mjeseci poskupljenja hrane. Od rujna možemo očekivati veće cijene brašna, pekarskih proizvoda...', kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić

12.8.2021.
18:07
Shutterstock / ilustracija
VOYO logo

Iako je sezona, cijena povrću ne popušta pa, primjerice, na đakovačkoj tržnici kilogram kupusa košta šest do osam kuna, a inače ne bi trebao biti više od pet kuna. Cijena ne pada ni paprici i rajčici, a kilogram mahuna košta čak 30 kuna, iako im u ovo doba cijena obično nije viša od 20 kuna, piše Glas Slavonije. Razlog tomu su dugotrajna suša i drugi poremećaji te sve slabija zaštitna sredstva zbog kojih se povrtlari bore s brojnim nametnicima.

"Struka treba poraditi na sjemenju koji će izdržati sve veće temperature", kaže povrtlarka Marija Kovač iz Vladislavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON KORONE, JOŠ I OVO... /

Čeka li nas teška jesen? Hrana u Hrvatskoj drastično poskupljuje, neke namirnice i 100 posto

Image
NAKON KORONE, JOŠ I OVO... /

Čeka li nas teška jesen? Hrana u Hrvatskoj drastično poskupljuje, neke namirnice i 100 posto

Ulje je od travnja već šest puta poskupljivalo

No, ne suočavaju se kupci s poskupljenjima samo na tržnicama, nego i u trgovinama. Ulje je "kralj poskupljenja", jer se donedavo na akcijama moglo naći i po sedam kuna za litru, a sada je puna cijena 15 ili 16 kuna.

"Ulje je od travnja šest puta išlo gore", kazala je za Glas Slavonije direktorica đakovačke trgovačke kuće Menalo Vedrana Punda. Razlog leži u 53-postotnom poskupjenju cijene uljane repice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulminacija poskupljenja hrane očekuje se na jesen.

"Dio proizvoda već je išao gore tijekom ljeta, a sada dobivamo cjenike dobavljača prema kojima udarna poskupljenja idu od rujna. Poskupljenja sirovina su na cijelom tržištu. I šećer je išao gore nekoliko puta i neće ga biti, povlačit ćemo ga izvana. Gore ide i kava, jer je Brazil pretrpio veliki mraz, a i rekordno su visoki troškovi transporta", kaže Punda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HGK: Možemo očekivati rast maloprodajnih cijena

"Razina cijena za hranu u lipnju ove, a u odnosu na lipanj prošle godine, nije se bitno promijenila, no s obzirom na globalni rast cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda, možemo očekivati rast maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj u idućem razdoblju", kaže glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore Zvonimir Savić.

On pojašnjava da je to rezultat poremećaja na strani ponude zbog ekstremnih suša u zemljama velikim globalnim izvoznicama hrane te rasta potražnje gospodarstava koja su stabilizirala epidemiju koronavirusa, poput Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da se događa najveće poskupljenje hrane od 2014. naovamo.

"Od početno šuljajućeg, poskupljenja su sada očita, drastična", kaže Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Suša izaziva divljanje cijena sirovina'

Zanimljivo je da je Hrvatska ove godine imala rekordnu žetvu pšenice od 1,1 milijun tona, a žito je postiglo dobru cijenu – za premium zrno i 1,40, a za četvrtu klasu 1,15 kuna (lani je prosječna cijena bila 1,10 kuna), a usto je i izvrsne kvalitete. No, nit to neće ublažiti poskupljenje.

"Cijelu je godinu cijena pšenice visoka zbog potražnje iz Kine te suše, što se odražava na globalni nedostatak žitarica, poput kukuruza, kojemu je cijena sada i do 1,80 kuna. Bilo kakva dobra vijest za jesen može cijenu pšenice povući nadolje, a loša prema gore", kaže za Glas Slavonije direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tržište pšenice je na ovim razinama, dodaje, zbog loših najava jeseni i žetve koja tada slijedi.

"Suša nam ne ide u prilog, to izaziva divljanje cijena sirovina, čekaju nas mjeseci poskupljenja hrane. Rujan će reći svoje, jer nakon dolaska u silos pšenica neko vrijeme treba mirovati, miješa se sa starom i onda ide u meljavu, pa od rujna možemo očekivati veće cijene brašna, pekarskih proizvoda, keksa i vafla, krupice, muesla…", upozorava Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Skidaju mi cijenu mlijeka, a na policama ono ide gore'

I stočari su u nepovoljnom položaju zbog poskupljenja stočne hrane.

"Meni je u zadnje vrijeme tri puta skinuta cijena mlijeka, a na polici je ono išlo gore. Prvo ti skine na cijeni četiri, pa sedam, pa devet lipa, a na dnevnim količinama od 2000 litara to nije malo", kaže stočar i mljekar iz Vetova Željko Strapač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Croatiastočaru kažu da je najmanje poskupjelo meso i mliječni proizvodi.

"Dosad su u 2021. nešto povećane pojedine kategorije junećeg i telećeg mesa. Nekim proizvodima cijena je pala, nekim porasla, ali skromno. Jači rast i maloprodajnih i veleprodajnih cijena mesa očekuje se u posljednjem tromjesečju, jer stočari još uvijek troše žitarice od lani, no već polako hrane i ječmom i pšenicom roda 2021.", kaže za Glas Slavonije direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine vrste mesa jeftinije od voća i povrća

On upozorava na neke neprimjereno niske cijene.

“Na akciji je svinjski but po cijeni ispod 20 kuna, a pilići ispod 15 kuna. Trajno mlijeko ovih je dana imalo cijenu od samo 3,59 kuna. Svi su farmeri zabrinuti zbog toga. U Njemačkoj je prije nekoliko mjeseci bio pokret da se zabrani oglašavanje ekstremno niskih cijena u sektoru mlijeka i mesa”, ističe Bobetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada da je s takvim cijenama povrće kupcima nedostižnije od, recimo, kilograma svinjetine. U sindikatima kažu kako zbog poskupljenja hrane građani obično štede na higijeni, odjeći i obući pa odustaju od robnih marki te kupuju velika pakiranja na rasprodajama.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo