NAKON KORONE, JOŠ I OVO... / Čeka li nas teška jesen? Hrana u Hrvatskoj drastično poskupljuje, neke namirnice i 100 posto

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL / ilustracija

Zasad u trgovinama prehrambeni proizvodi nisu znatno skuplji, ali često treba proći nekoliko mjeseci da trgovci potroše zalihe i na police stave nove, skuplje pošiljke hrane

6.8.2021.
17:45
Goran Kovačić / PIXSELL / ilustracija
VOYO logo

Ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele, pa su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100 posto veće nego prije godinu dana, prema tjednim pokazateljima Ministarstva poljoprivrede. S obzirom na to da su žitarice i ulja sastavni dio mnoštva prehrambenih proizvoda, stručnjaci se boje da će skok njihovih cijena najesen pokrenuti brojna poskupljenja hrane u prodavaonicama, što bi ugrozilo životni standard građana, piše Novi list.

Image
KOME DA SE ŽALIMO? OVO JE LUDO /

Pogledajte usporedbu cijena kod nas i vani: Hrana će i dalje poskupljivati, a posebno ove dvije namirnice

Image
KOME DA SE ŽALIMO? OVO JE LUDO /

Pogledajte usporedbu cijena kod nas i vani: Hrana će i dalje poskupljivati, a posebno ove dvije namirnice

Skuplja pšenica, kukuruz, suncokret, soja...

Usporedbe radi, prošloga tjedna kilogram pšenice u veleprodaji stajao je 1,4 kune, što je 21 posto više nego u istom razdoblju lani. Kukuruz se prodaje za 1,63 kune po kilogramu i 42 posto je skuplji nego prije godinu dana.
To je ujedno najviša veleprodajna cijena kukuruza u posljednjih sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrh toga, cijena ječma narasla je 28 posto, suncokretova sačma je 27,5 posto skuplja nego lani, uljana repica je skuplja za 53 posto, a soja je u godinu dana poskupjela gotovo 100 posto.

Novi list piše kako su se potrošači nedavno iznenadili kada je u trgovačkim centrima cijena litre ulja preko noći skočila s 11 na 16 kuna, ali ostali prehrambeni proizvodi ipak nisu bitno poskupjeli. Često treba proći nekoliko mjeseci da bi trgovci potrošili zalihe i da bi na police prodavaonica stavili nove, skuplje pošiljke hrane dobivene od proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stočari na mukama, ministrica zatražila pomoć

Trenutno je najviše na udaru stočarski sektor zbog 'divljanja' cijena stočne hrane. Pšenično krmno brašno je u 12 mjeseci poskupjelo 22 posto pa su mnogi proizvođači mlijeka primijetili da se cijena kilograma stočne hrane približava cijeni litre mlijeka, što im stvara sve veće gubitke. Stoga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nedavno na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede članica EU-a zatražila 15 milijuna kuna pomoći za hrvatske proizvođače mlijeka, a najavila je i dodatnu pomoć stočarima ako bude trebalo.

Nadalje, piše Novi list, usprkos rekordnoj ovogodišnjoj žetvi, pšenica je poskupjela više od 20 posto, jer se cijena žitarica formira na svjetskom tržištu gdje je potražnja veća od ponude. Većina stručnjaka ipak vjeruje da su drastična poskupljena poljoprivrednih sirovina privremena stvar i da će se cijene s vremenom umiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećana potražnja u svijetu, a smanjeni prinosi

Na rast cijena prehrambenih proizvoda dijelom utječe i povećana potražnja nekih zemalja, osobito Kine. S druge strane poremećaji u ponudi nastali su zbog suše i ostalih elementarnih nepogoda u zemljama koje su velike izvoznice hrane

Novi list piše da domaći trgovački lanci potiho povećavaju neke cijene dok supermarketi u SAD i Velikoj Britaniji otvoreno najavljuju da će najesen poskupjeti hranu. Istodobno, Organizacija UN-a za prehranu i poljoprivredu (FAO) nedavno je uočila da su cijene prehrambenih sirovina u svijetu – žitarica, biljnih ulja, mesa, mljekarskih proizvoda i šećera – smanjene prvi put u godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo