dalija orešković / 'Čak i da su laž, Radeljićeve optužbe trebale bi značiti politički kraj Grabar-Kitarović'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uvjerena je da će se i ovaj slučaj pokušati na sve moguće načine zataškati

29.12.2018.
11:40
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković osniva stranku - Start.  

"Pokretanje postupka registriranja stranke može se očekivati u siječnju. S obzirom na to da je moja osnovna ideja bila promovirati nova lica, nove ljude na političkoj sceni, većina imena sama po sebi neće pobuditi nikakvu asocijaciju. Tek rijetki, kao što je primjerice Duje Prkut ili Marko Torjanac, mogu se široj javnosti predstaviti i u kontekstu njihova dosadašnjeg javnog djelovanja", rekla je Orešković za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Pojasnila je kako je ideja bila da ime stranke asocira na činjenicu da je Hrvatskoj potrebna korjenita promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na sve što je u protekla dva i pol desetljeća propušteno, ne radi se o tome da nam treba samo preokret. Sustav se može restartati kad već neki dobar „program“ postoji, ali je negdje zapeo, a mi tog „programa“ zapravo ni nemamo. Zato nam je potreban novi početak, clean start ili sasvim jednostavno – Start."

Orešković odbacuje mogućnost suradnje s Bandićem i HDZ-om, a što se tiče ostalih stranaka na političkoj sceni, kaže - vrijeme će pokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optužbe Mate Radeljića trebale bi predstavljati politički slom i kraj Kolinde Grabar-Kitarović"

Orešković je komentirala i optužbe bivšeg predsjedničinog savjetnika Mate Radeljića. Uvjerena je da će se i ovaj slučaj pokušati na sve moguće načine zataškati.

"Nisu ovdje opasne samo optužbe. Očito su opasni i određeni ljudi, samo je pitanje koji. Možda je to šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić jer mu prijetnja da će se u nekog zabiti automobilom sasvim sigurno nije u opisu posla, a možda je opasan Mate Radeljić jer je spreman tako teškim lažima potkopavati sigurnosnu službu, time i državu i legitimno izabranu vlast. Ili su opasni oni koji su jednog ili drugog postavili na njihove pozicije i naložili im obavljanje prljavih poslova koji sasvim sigurno ne štite državni, već nečiji privatni interes. Ovaj bi se slučaj, kao i sve prethodne afere, morao demistificirati, a to znači da bi se morale istražiti sve bitne činjenice do najmanjeg detalja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optužbe Mate Radeljića, čak i u slučaju da su puka laž, trebale bi predstavljati politički slom i kraj Kolinde Grabar-Kitarović na dužnosti predsjednice države, na koji god način do njega došlo, zbog činjenice da je upravo ona osobu njegova karaktera i profila dovela i držala četiri godine na Pantovčaku u ulozi savjetnika za unutarnju sigurnost. Postavlja se pitanje koliko je bilo istine u savjetima i drugim radnjama Mate Radeljića u protekle četiri godine i kakve je državničke poteze Kolinda Grabar-Kitarović poduzimala na temelju njegovih savjeta i analiza", rekla je Orešković u intervjuu za Večernji list.



Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo