Djeca i treniranje /

Čak 35 posto hrvatskih osmogodišnjaka ima previše kilograma: 'Samo im dajte priliku da su na zraku'

"Postoje neki sportovi koji u Hrvatskoj nisu toliko razvijeni, a koji mogu vaše dijete zainteresirati. Sjetite se obitelji Kostelić"

20.3.2021.
14:50
VOYO logo

U Hrvatskoj gotovo 60 posto odraslih ima previše kilograma. Ništa bolja situacija nije bolja ni kod djece, 35 posto naših osmogodišnjaka ima previše kilograma.

Najveći problem roditeljima je kako natjerati djecu na tjelesnu aktivnost, boravak na otvorenom i bavljenje sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovore ima Edin Mehmedović, popularni trener emisije "Život na vagi". S njim je na treningu bio naš novinar Marko Šiklić.

Image
sanja musić milanović za RTL /

Debljina kod djece: Prva dama ima dobre vijesti, no boji se da bi pandemija mogla poremetiti stvari

Image
sanja musić milanović za RTL /

Debljina kod djece: Prva dama ima dobre vijesti, no boji se da bi pandemija mogla poremetiti stvari

Pandemija je značajno utjecala na tjelesnu aktivnost

Najmanje pola sata dnevno boravka na otvorenom najmlađima je prijeko potrebno za optimalno funkcioniranje i razvoj. Jer zdrave navike trebaju se stjecati od malena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira kakve vremenske prilike vani bile vjerujte mi djeca su vrlo prilagodljiva, samo ih dobro obucite – ili ih nemojte previše obući, ali dajte im priliku da su na zraku, da se kreću, da su aktivni i da se igraju, jer se oni kroz igru zapravo najviše razvijaju", objašnjava Edin Mehmedović, trener Života na vagi.

Pandemija je značajno utjecala na smanjenje tjelesne aktivnosti, a ograničavanje kretanja ispraznilo je parkove i igrališta te ionako neaktivnu mladež dodatno prikovalo za ekrane.  Roditelji su itekako svjesni problema i znaju koliko je važna fizička aktivnost. 

"Sigurno bi se trebalo u škole i vrtiće uvesti više tjelovježbe i više sportskih aktivnosti koje bi se poslije prebacile u slobodno vrijeme, da se djeca naviknu na takve stvari", kaže Antonio Smoje. 

Slaže se i Branko Pušić te dodaje kako djeca koja se bave raznim aktivnostim se naviknu na njih i " oni se zajedno druže, zajedno provode vrijeme i njima onda to uđe u naviku, u krv i onda je to super".

Međutim, mnogi muku muče koji sport odabrati, pogotovo kad mališani svako malo iskazuju želju za nečim drugim. Edo savjetuje – ništa na silu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba biti motiviran i ne odustati! Kada dijete odbije jedan ili drugi sport da ih se usmjerava i dalje. Na kraju krajeva postoje neki sportovi koji u Hrvatskoj nisu toliko razvijeni, a koji mogu vaše dijete zainteresirati. Sjetite se obitelji Kostelić skijanje do njih nije postojalo u Hrvata", poručio je trener Mehmedović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo