ministar prometa u rtl-u danas / Butković o ovrsi HŽ Infrastrukture: 'Ne treba stvarati paniku. Naplata duga neće ostaviti posljedice'

Butković kaže da će tri HŽ-ove tvrtke solidarno pokriti te da od toga ne treba stvarati paniku

2.11.2019.
20:00
VOYO logo

Ministar prometa Oleg Butković komentirao je pobune iz BiH oko gradnje Pelješkog mosta.

"Mi završavamo most kod Cvilaja, započeli smo most kod Gradiške na Savi, uspostavili smo liniju Zagreb-Mostar, razvijamo puno prometnih projekata s Bosnom i Hercegovinom. Pelješki most je strateški projekt Republike Hrvatske, te vjerujem da postoji razumijevanje većine ljudi u BiH i za taj projekt jer njime mi ne ugrožavamo ni jedno njihovo pravo", kazao je za RTL Danas ministar prometa Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasku novinarke kako je upravo član predsjedništva BiH Milorad Dodik, zbog kojeg je postignut i dogovor za razmještanje trase autoceste, spriječio ostale članove da zbog Pelješkog mosta tuže Hrvatsku, Butković odgovara: "Rezultat toga je trenutna politička situacija u BiH. Mi smo napravili brojne ustupke vezane za izgradnju što se tiče širine i duljine plovnog puta i ne ugrožavamo niti jedno pravo BiH", navodi Butković.

Tvrtka Feroimpex automobilska tehnika iz Bregane nedavno je na temelju pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda ovršila tri državne željezničke kompanije - HŽ Infrastrukturu, HŽ Putnički promet i HŽ Cargo za 22,44 milijuna kuna zbog duga koji seže do 1998. godine, piše u subotu Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako presudu moraju platiti sve tri tvrtke, Fina je na temelju pravomoćne presude sjela samo na račune HŽ Infrastrukture i "očistila" ih za 22,5 milijuna kuna. Srećom, na računima je bilo dovoljno novca pa tvrtka nije završila u blokadi. No ovrha je sjela i na novac EU fondova.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio jedan spor iz 1998. godine, sudska presuda je stigla. Spor star 20 godina koji je izgubila ne samo HŽ infrastruktura, nego zajednički HŽ koji danas posluje u tri tvrtke HŽ infrastrukturi, HŽ Cargo i HŽ putnički. Oni će to solidarno pokriti i ne treba oko toga stvarati paniku, događa se da se gube sporovi. HŽ ima velike prihode i naravno da tih 90 milijuna kuna koje mora platiti neće ostaviti nikakvu posljedicu
na niti jedan projekt koji se danas provodi", napominje Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo