Prognoza Dunje Mazzocco Drvar /

Budite oprezni u hodu po neočišćenim površinama: Bit će leda, stiže i promjena vremena

26.1.2019.
7:30
VOYO logo

Bura koja je sinoć stvara probleme diljem Hrvatske puše i danas. Na dobro poznatim burovitim dijelovima obale ona puhala je brzinom i do 170 kilometara na sat, no iznimno je bila snažna i u velikim gradovima, u Splitu oko 100 kilometara na sat, u Dubrovniku i Šibeniku 90, u Hvaru 70. Osjet iznimno hladnoga vremena zadržao se i tijekom noći, no od jutra je na obali znatno ugodnije. 

S druge strane, u zapadnom dijelu unutrašnjosti jutro je znatno hladnije od jučerašnjega, ponegdje i ispod -10. Budite oprezni u hodu po neočišćenim površinama jer će biti leda! Danju posvuda i nešto sunca, ali još uvijek prilično zubatog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja hladna, ponedjeljak kišovit

U nedjelju ujutro još razmjerno hladno, a zatim slijedi južina s kojom stiže i kiša. Kiša će u ponedjeljak zahvatiti cijelu zemlju, a na moru biti i obilna, u Dalmaciji uz oštro i lebićadu.

Dosadašnji minimum iz prosinca, koji je izmjeren u okolici Osijeka i iznosi -14,7 Celzija, danas bi čak mogao biti i srušen. I to na zapadu zemlje gdje će se temperatura sigurno spustiti na -10, a lokalno i niže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok će u unutrašnjosti biti hladnije nego sinoć, na moru će se od jutra već činiti ugodnije nego jučer jer će bura na većem dijelu obale u noći manje ili više oslabjeti. Sa slabljenjem bure otvorit će se i prometni pravci koji su danas zatvoreni. Pokoja pahulja može pasti još samo u istočnoj Posavini i Podunavlju.

Popodne će u središnjoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano i suho. I dalje ispod nule, ali ipak ugodnije nego jučer, vjetar će okrenuti na južne smjerove. Na istoku također djelomice sunčano uz prolazno više oblaka. Suho, a snijeg na tlu još će se još malo zadržati i bit će uglavnom smrznut. Temperatura ide do nule.

Na jugu ugodnije nego jučer. Većinom sunčano uz prolazno umjerenu naoblaku, suho, a vjetar će gotovo sasvim oslabjeti i okrenuti u sjeverni smjer. Temperatura od 6 u zaobalju do 10 na krajnjem jugu. I na sjevernom Jadranu i u gorju bit će znatno ugodnije. Dnevna temperatura bit će malo viša, a vjetar će biti zanemarivo slab.

Dolazak južine

U nedjelju još vrlo hladno jutro i mogući led na mjestima gdje snijeg nije očišćen. Zatim kreće južina i postupno odmrzavanje, u noći na ponedjeljak bit ćemo najvjerojatnije većinom u plusu. Stoga će i oborine sljedećih dana biti više kišne nego snježne i izgledno je da će i oprati dobar dio postojećeg snježnog pokrivača. Ponovno može biti i poledice jer će temperatura varirati oko nule. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na moru nas očekuje dinamično vrijeme. S nedjelje na ponedjeljak jugo i kiša koja će u ponedjeljak biti obilna, a u Dalmaciji su moguće i oluje uz oštro i lebićadu. Sljedećih dana na sjeveru će dominirati bura dok će se na jugu zadržati vrijeme po jugu i još malo kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo