TRIBINA SDP-A /

Budak: 'Bilo bi fer otkazati državnu maturu i zamijeniti je prijamnim ispitima u rujnu'

Image
Foto: Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a, smatra da 'maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi'

18.4.2020.
16:02
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Prof. dr. sc. Neven Budak, predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje SDP-a, na tribini SDP-a o obrazovanju i državnoj maturi kazao je da smatra da državna matura nije mjerilo kvalitete znanja srednjoškolaca te  da ju je potrebno ukinuti.

"Učenici strukovnih škola bez pripreme nemaju jednake uvjete kao gimnazijalci. Bilo bi fer otkazati državnu maturu i zamijeniti ju prijamnim ispitima u rujnu", kazao je Budak te dodao kako bi trebalo razmisliti o modelu iz nekih drugih zemalja u kojem postoji slobodan upis na fakultete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložili smo Ministarstvu odgađanje mature"

Ana Sesar, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kaže da su spremni za realizaciju mature tijekom lipnja, no smatraju da je optimalan termin pisanja mature u kolovozu.

"Predložili smo Ministarstvu odgađanje mature zbog sigurnosti učenika, njihovih obitelji, ali i zbog nužnosti zadržavanja kvalitete obrazovanja. Državna matura je dobra mjera koja predstavlja optimalno ocjenjivanje. Nikako nismo za njezino ukidanje, zato smo predložili pomicanje termina," rekla je Ana Sesar, istaknuvši da Centar ima digitalnu platformu na kojoj se nalaze interaktivni materijali za maturante i nastavnike. Platforma je obuhvatila niz aktivnosti o znanju i iskustva tijekom višegodišnjeg vrednovanja s državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi"

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a, smatra da "maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi".

Navela je da do kraja godine treba rasteretiti kurikulume, izmijeniti zakonske preduvjete i eventualno se pripremiti za scenarije da se učenici neće moći vratiti u škole, već će im ocjene morati biti zaključene te da se produže pripreme za maturu i da se matura provede na kraju kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo