ne piše im se dobro / Bruxelles smanjuje poticaje za seljake: 'To je nedopustivo, bez tih poticaja ni nas neće biti'

Hrvatski seljaci spremni su na pobunu - Bruxelles je odlučio zavrnuti slavinu i smanjiti obećane milijune za poticaje u razdoblju od 2021. do 2027.

7.9.2018.
7:30
VOYO logo

Za neke razvijene članice smanjenje od 5 posto planiranih poticaja nije toliko drastično, ali za Hrvatsku koja s europskim novcem planira preporod hrvatskog sela, to znači minus od 70 milijuna eura na godinu.

"Navikli smo, sve ove godine dobivamo mrvice. To kaj se događa, uh naviknuli smo na to. Koliko su nam značili ti poticaji, oni su napokon značili da smo u plusu, ostanemo li bez njih idemo na nulu, a neki i u minus", kaže Stjepan Vrhovec, Farma Vrhovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz europske blagajne za, primjerice, 200 hektara zemlje i za 250 grla, stočar dobije oko milijun kuna poticaja na godinu.

"Za tih 15 posto za koje najvaljuju da bi se ukinulo smatramo da je to nedopustivo. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi mlječni sektor kojem ja osobno pripadam. Tako da ne možemo odobriti nikakvo smanjenje poticaja", rekao je Kristijan Pandek, Farma Pandek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne piše se dobro ni prehrambenoj proizvodnji.

"U svakom slučaju, izgleda da ćemo izgubiti, ne znam koliko, ali veći problem je sto mesno prerađivačka industrija bilježi jednu stagnaciju, moramo pronaći način za korak naprijed", rekao je Igor Miljak, PPK karlovačka mesna industrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak natrag su nove poljoprivredne mjere Unije pa se buni i Hrvatska gospodarska komora i traži za Hrvatsku odgodu smanjenja poticaja.

"Smatramo da se ove poljopriovredne reforme treba drukčije rasporediti te da ne smiju biti na novim zemljama članicamama i onima koji imaju najslabiju poljoprivrednu prouizvodnju", rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među zadnjima smo ušli u Uniju i još nismo dobili sve što na pripada kao članici. 

"Hrvatska je s još zajedno s još 15 zemlja uložila komentar i zahtjev da ne dođe do smanjenje i za to ćemo se na svim instancama boriti", Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci apeliraju na državni vrh i europarlamentarce da zaustave oštre reforme koje sprema Bruxelles.

"To nam znači opstanak, bez tih poticaja nas neće biti", komentira Kristijan Pandek, farma obitelji Pandek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pregovore i borbu ostale su dvije godine. Konačnu odluku Komisija treba donijeti 2020.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo