šampioni sporosti / Briselski euri za obnovu od potresa su na državnom računu: 'Bude li potrebno, radit će se i kroz noć'

Ni u čemu ne kasnimo, kaže ministar Horvat dok 10 mjeseci od potresa priprema prve natječaje za obnovu javnih zgrada

26.1.2021.
9:40
VOYO logo

Prema istraživanju Svjetske banke, trećina građana Zagreba i Rijeke živi u zgradama visokog rizika od potresa. Istraživanje je objavljeno 10 mjeseci od zagrebačkog potresa i na dan još jednog u nizu sastanaka međuresorne skupine za praćenje trošenja novca iz Fonda solidarnosti. Dogovoreno je da će ovog tjedna krenuti javni poziv za obnovu javnih institucija.

Konkretne prijave za dokumentaciju

683 milijuna briselskih eura za obnovu od potresa je na državnom računu. Cijeli iznos koji je Hrvatskoj obećan za obnovu Zagreba i okolice iz Fonda solidarnosti je spreman za trošenje, a resorna ministarstva i grad Zagreb pripremaju pozive za natječaje.

"Ministarstvo graditeljstva će u iduća dva dana napraviti finalnu verifikaciju tih javnih poziva. Oni će ovoga tjedan biti objavljeni kako bi se krenulo u konkretne prijave za dokumentaciju za projekte i u konačnici konzumaciju tih 683 milijuna eura", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Bude li potrebno radit će se i kroz noć, Zagreb će sigurno i tokom sutrašnjeg dana određenom dinamikom počet raspisivat, a tokom dana raspisat svih ovih sedam natječaja", izjavio je ministar Darko Horvat.

Ni u čemu ne kasnimo, kaže ministar Horvat dok 10 mjeseci od potresa priprema prve natječaje za obnovu javnih zgrada. No, s tim se ne slažu u inicijativi Obnovimo Zagreb. Kažu, sporiji smo i od najsporijih.

"Puno sastanaka, malo efekata. Došli smo zapravo do paradoksa. Paradoks glasi da je Europska unija poznata po birokratskoj sporosti prikazala nas kao šampione birokratske sporosti, a o nama se radi", rekla je Marina Pavković iz inicijative Obnovimo Zagreb.

Od danas najavljenih natječaja, građani i njihovi objekti neće imati direktne koristi, naglašava arhitektica Pavković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Loša obnova ili? /

Statičari koji mukotrpno rade na Banovini otkrili koje su kuće najviše stradale u potresu

Image
Loša obnova ili? /

Statičari koji mukotrpno rade na Banovini otkrili koje su kuće najviše stradale u potresu

Novac za hitne sanacije

"Ono što je najvažnije, a građanima se ne govori: Niti jedne lipe od tih novaca osim za privremeni smještaj stanovnika koje je u potrebi neće biti upotrebljeno za obnovu privatne imovine", kazala je Pavković.

Građani su mogli do sad računati na novac samo za hitne sanacije.

"2211 prijava je došlo, od toga 1030 je obrađeno i dati su nalozi za plaćanje. Od tih 1030 njih 29 od 1. siječnja prelazi u fond za obnovu i fond ih isplaćuje", rekao je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba.

Iz Fonda solidarnosti obnavljat će se kulturne, obrazovne i zdravstvene zgrade, te gradska prometna i vodovodna infrastruktura. Za sve potrebne renovacije taj novac neće biti dovoljan.

"Ja mislim da ćemo imati toliko zahtjeva koji će napraviti overbooking sredstava, dakle 683 milijuna eura svakako nije dovoljno," komentirao je Plenković.

No, mora se početi trošiti jer ono što ne upotrijebimo za obnovu do lipnja 2022., morat ćemo vratiti.

"Ja dajem kao premijer naloge da se to sve skupa napravi. Mi ćemo se trudit da to sve tako i bude", kazao je Plenković.

Država kaže da će požuriti. Konkretni radovi mogu početi kad procedura javnih natječaja završi.

"Nakon što temeljem te kvalitetne aplikacije ugovorimo radove, istog trenutka možemo reći da krećemo obnovu. To će biti unutar stotinjak dana u odnosu na datum, odnosno današnji dan", izjavio je ministar Horvat.

Ministar je obećao, a građani će ga provjeravati. Odbrojavanje je počelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo