zaobilaženje sustava / Branitelji spremni tijelima braniti Plitvice, predsjednik HVIDRA-e: 'Koliko znamo, ovdje uopće nije bilo inspekcije'

Izdavanje dozvola i gradnja na području parka razljutila je i UNESCO koji je dao rok od godinu dana da se propisi promijene

21.6.2017.
18:59
VOYO logo

Sedrena stijena Velikog slapa na Plitvičkim jezerima, odvojila se metar od ostatka stijene. To je samo jedna od posljedica divljanja investitora i raznih biznismena na jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj - Plitvičkim jezerima, poručuju hrvatski branitelji.

Image
5 do 12 /

Branitelji prosvjeduju na Plitvičkim jezerima: 'Zadnji je trenutak za spas Nacionalnog parka'

Image
5 do 12 /

Branitelji prosvjeduju na Plitvičkim jezerima: 'Zadnji je trenutak za spas Nacionalnog parka'

Njih dvjestotinjak stiglo je u nacionalni park kako bi se usprotivili betonizaciji i poručili da će - ako treba - tijelima braniti prelazak teškoj mehanizaciji i autobusima preko mosta nadomak Plitvica Selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznad velikog slapa okupili su se branitelji. Ostat će na Plitvičkim jezerima koliko god bude potrebno da zaustave betonizaciju jednog od najljepših dijelova Hrvatske, čiju je ljepotu priznao i UNESCO.

"Izborili smo ovo u ratu i sad moramo opet se borit", Nikola Turkalj, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Rakovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše ih smeta sto lokalno stanovnistvo nije u ravnopravnom položaju s bogatim investitorima koji grade. Iako je iz potoka koji napaja veliki slap zabranjeno crpiti vodu, a pumpe su priključene na njega.

"Ja ne mogu stavit crijep na kokošinjac ili ga izgradit bez dozvole, a oni tu rade van gabarita dozvola", dodaje Turkalj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepunih dva kilometra od velikog slapa još veće gradilište. Radnici i bageri ne staju s gradnjom.

Pravno gledajući ova gradnja nije sporna jer postoji građevinska dozvola. Od 2005. dozvole izdaje grad Gospić, a od 2013. javna uprava nacionalnog parka izuzeta je iz donošenja odluka o izdavanju dozvola. Zanimljivo je da je ovaj projekt sufinanciran novcem iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanje dozvola i gradnja na području parka razljutila je i UNESCO koji je dao rok od godinu dana da se propisi promijene.

"Jasno je što UNESCO zahtijeva. To se mora promijeniti jer ovo što se ovdje događa je nepoznanica bilo gdje u svijetu", Anđelko Novosel, ravnatelj parka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar zaštite okoliša u Saboru je upozorio na alarmantnu situaciju na Plitvicama.

"Zamjetna devastacija prostora prekomjernom izgradnjom, betonizacijom, apartmanizacijom i urbanizacijom te ozbiljna upozorenja da Plitvicama trajno prijeti devastacija, relativizira se do krajnosti koja graniči do apsurda", izjavio je Slaven Dobrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zaštite okoliša kaže kako s kolegama iz ministarstva graditeljstva rade na donosenju novih propisa vezanih za ovaj problem, ali ne otkrivaju detalje.

U NP Plitvice bio je naš reporter Goran Latković. Njegov gost bio je predsjednik HVIDRE Plitvička jezera Marijan Marković, koji je otkrio zahtjeve branitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo