BOŽINOVIĆ ODBACUJE USPOREDBE SA ŠVEDSKOM: / 'Krećemo pojačano s antigenskim testovima, uspjet ćemo testirati većinu'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

'Imamo već danas informacije da je urodio plodom apel prema liječnicima obiteljske medicine. Tako da polako se taj sistem hvatanja kontakata vraća', tvrdi ministar

29.10.2020.
23:25
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović za RTL je komentirao epidemiju u Hrvatskoj, koja u ovom trenutku ima 472 slučaja zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, ali i Europi s obzirom na to da sve zemlje EU-a s tolikom stopom imaju neki oblik lockdowna.

Tvrdi da premijera Andreja Plenkovića, koji je na sastanku s drugim čelnicima, nitko nije pitao što li Hrvatska čeka s mjerama jer se razgovara o tome kako uskladiti informacije među zemljama "da bi se na razini europskog centra na neki način koordinirao europski pristup".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovara se o pojačanom testiranju, o pravilima prelaska granica. Naravno, Europa u svemu ovome mora održati gospodarstvo i to je svima, uz zaštitu života i zdravlja primarni interes. Premijer je danas govorio otprilike ono što je govorio i nakon sjednice Vlade", pojasnio je

Odbacuje ikakve usporedbe sa Švedskom, "jer mi smo Hrvatska i promišljamo što je najbolje za Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo vrlo brzo krenuti sa pojačanim testiranjem putem ovih antigenskih testova, gdje ćemo uspjeti testirati veći dio pučanstva. To će raditi HZJZ, a kasnije će vjerojatno preuzeti i drugi. To bi ubrzalo i testiranja, a pogotovo izolaciju onih koji su pozitivni.

Također, imamo već danas informacije da je urodio plodom apel prema liječnicima obiteljske medicine. Tako da polako se taj sistem hvatanja kontakata vraća. Kancelarka Merkel je rekla da u ovom trenutku 75 posto kontakata Njemačka ne hvata. Mi smo isto izgubili ritam, ali nadamo se da ćemo s tim nekim stvarima koje su i u nadležnosti Stožera uspjeti ono što nam je cilj, a to je prije svega zaštita života i zdravlja, ali i ekonomije. Ali i socijalne i psihološke slike u Hrvatskoj", kaže Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne štiti se ekonomija više od zdravlja ljudi

Usprkos velikom rastu zaraženih. jednako odbacuje tezu da se više štiti ekonomija u odnosu na zdravlje ljudi.

"Ne. Nikakav tu rizik nije. Nama je glavni cilj sačuvati zdravstveni sustav i bolnice, da bolnice ostanu dostupne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da zdravstveni sustav nije ugrožen. "Iz sata u sat se prati stanje u bolnicama, pogotovo na Covid odjelima. U ovom trenutku nam je važno da se i druge medicinske usluge pružaju našim pacijentima", kaže.

Na pitanje misli li da bi građani burno reagirali na strože mjere odgovara da za sada ne vidi razlog da se mjere ne donose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o tome da je osnovno zaštititi bolnički sustav. Dokle god to možemo, a možemo još uvijek, i nadamo se da će tako i ostati, ne vidimo razloga da donosimo mjere koje su, i u nekim zemljama su se pokazale kao mjere koje se donose jer se nešto mora donijeti".

Policija je u Splitu postupila kako je nabolje za javni red i mir

Komentirajući proslavu obljetnicu Torcide, na kojoj je više tisuća ljudi zajedno koračalo, ističe kako policija nije reagirala jer bi se time situacija samo pogoršala. "Policija uz sve je primarno zadužena za zaštitu javnog reda i mira. Prema mojim informacijama, njihova procjena je bila da ne treba reagirati. Naravno, ova mjera je na snazi. No, nitko se nije pojavio kao organizator, nije bilo najavljeno, nije bio obaviješten Stožer. Jednostavno su se skupili i u tom trenutku je policija postupila kako je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li policija odlučila ne reagirati jer se bojala kontraefekta odgovara: "Uvijek policija procjenjuje što je najbolje za javni red i mir", ističe.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo