'BOLJE MISU PRATITI NA TV-U' /

Božinović: 'Imamo miks varijanti. Zatvoreni prostori su opasnost. Ako brojevi ne budu rasli...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Božinović je govorio i o novim mjerama te kazao da, s obzirom na situaciju u Europi, nisu moguća popuštanja

17.12.2021.
10:42
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U petak je održana svečanost obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije. Tom je prigodom upriličena predaja potvrde o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja županije, a na svečanosti je bio prisutan i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i župan Božidar Longin i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Božinović je načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu predao simboličnu ''zadnju minu'' jer su upravo na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nadamo se da ćemo do 2026. sve očistiti'

Župan Longin na početku obraćanja podsjetio je da su na razminiranju stradala osmorica pirotehničara.

"Sjećamo se svih onih koji su radili na razminiranju, na ogromnom zadatku i poslu koji je uspješno odrađen. Danas je bilo zadovoljstvo predati potvrdu o minski očišćenom području", kazao je Božinović, dodajući da je "ovo trenutak kada se prisjećamo svih žrtava'' i podsjetio da je zadnje stradala osoba bila u 2016., a dijete u 2014. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da ćemo do 2026. sve očistiti", kazao je ministar. Dodao je da preostaje sedam do osam županija. "Ima ih nešto malo u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, najviše u šumskim i brdskim područjima, kao i tamo gdje su se vodili ratovi", istaknuo je.

Image
'SKUPILI SMO PODATKE' /

Ivan Đikić tvrdi: 'Omikron varijanta se neće pokazati blagom, već opasnijom'

Image
'SKUPILI SMO PODATKE' /

Ivan Đikić tvrdi: 'Omikron varijanta se neće pokazati blagom, već opasnijom'

O epidemiološkoj situaciji: 'Imamo miks omikrona i delte'

Božinović je potom govorio o situaciji s pandemijom koronavirusa. Govoreći o Novoj godini, kazao je da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje trenutne situacije.

"Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila dnevno zaraženih osoba od početka pandemije", kazao je Božinović.

'Pozivamo ljude da što više borave na otvorenom'

Govorio je i o situaciji u Dalmaciji, poručivši da je rast novozaraženih zabilježen u sve četiri županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni prostori su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji", podsjetio je.

"U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju", upozorio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o novim mjerama. Kazao je da, s obzirom na situaciju u Europi, nisu moguća popuštanja.

"Ako brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada - razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana", rekao je, ističući da nitko sa sigurnošću ne može reći što će biti.

'Realnije je očekivati da je omikrona više nego manje'

Komentirao je i omikron varijantu u Hrvatskoj. "Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje", rekao je Božinović. "Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija", rekao je ministar.

Kazao je da se predlaže da se Nova godina slavi vani te da vjernici misna slavlja prate putem televizije jer je "to sigurnije za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo