ČEKAJU SE IZBORI /

Bliži se istek mandata članovima Povjerenstva za sukob interesa: čeka li nas scenarij sličan onom iz 2011.?

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

predsjednik nadležnog saborskog odbora za izbor tvrdi kako se o u Saboru ni u HDZ-u nije raspravljalo o tome tko bi na čelu Povjerenstva mogao zamijeniti Daliju Orešković

15.1.2018.
9:05
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa mandat ističe 11. veljače, no predsjednik nadležnog saborskog odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader još nije sazvao sjednicu na kojoj bi Odbor trebao utvrditi uži popis kandidata koje će predložiti Saboru, piše Večernji list.

Naime, zakon u slučaju povjerenstva nije predvidio da njegovi članovi mogu ostati na dužnosti dok se ne izaberu novi pa će Dalija Orešković i ostatak članova 11. veljače po sili zakona iseliti iz ureda u Mutimirovoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne privede li se procedura kraju, mogao bi se ponoviti scenarij do kojeg je došlo nakon parlamentarnih izbora 2011., kada je Hrvatska čak godinu dana bila bez toga važnog antikorupcijskog tijela.

Orešković, koja kandidrala za još jedan mandat predsjednice Povjerenstva, upozorava da ta opasnost postoji jer bi, ako se izbor ne provede na vrijeme, moglo doći do diskonuiteta u radu Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader tako kaže da će nadležni odbor sjednicu na tu temu održati do kraja siječnja. Svih 37 kandidata za predsjednika i članove Povjerenstva Odbor je “češljao” još na sjednici u rujnu, a Sanader objašnjava da je do zastoja došlo isključivo zbog tehničkih razloga.

Sanader tvrdi kako se o u Saboru ni u HDZ-u nije raspravljalo o tome tko bi na čelu Povjerenstva mogao zamijeniti Daliju Orešković i ima li aktualna šefica šansu za još jedan mandat, dok neki HDZ-ovci tvrde kako podatak o tome tko će u idućih pet godina voditi Povjerenstvo zna samo Andrej Plenković, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo