Proslava Oluje u Kninu / Bivši zapovjednik HOS-a Marko Skejo inzistira: 'Zabraniti ZDS je kao zabraniti hvaljen Isus'

Na dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin različito se gledalo

5.8.2020.
19:48
VOYO logo

Velik dio branitelja i građana zbog epidemioloških mjera ove se godine našao izvan protokola, te im pristup ceremoniji nije bio dozvoljen. Među njima su i pripadnici HOS-a i ostalih braniteljskih postrojbi koji su organizirali svoju kolonu, a kroz Knin su prošli u crnim HOS-ovim majicama. Nakon službenog protokola na Trgu su odali počast braniteljima uz uzvikivanje spornog pokliča od kojeg su organizatori strepili.

Dalje od policije nisu mogli

Prema Trgu u Kninu krenuli su brojni pripadnici HOS-a i ostalih postrojbi hrvatske vojske. No dok je trajao službeni protokol, dalje od policije i konopa nisu mogli.

“Branitelji su došli nadomak trga, 1995. godine smo mogli proći kroz cijeli Knin I oslobodit ga, a evo sad za nas nema mjesta. A za Miloševića i njemu slične ima mjesta. Navodno zbog korone”, prokomentirao je Mladen Todorić, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT Split.

“Mi se nismo borili da bi napravili našim policajcima nekakva incident, mi smo pristojni i normalni ljudi'', rekao je Ilija Grlić, dopredsjednik Udruge ujedinjenja hrvatskih branitelja.

“Mi smo pozvani da budemo na famoznim stolcima na Trgu, ali ako nisu i naši prijatelji pozvani skupa s nama u tom protokolu njihovom onda ni mi ne želimo sudjelovati u tome'', rekao je predstavnik veterana IV gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

Proslavom obljetnice razočarani i neki građani koji su putovali 12 sati do Knina.

“0vo je sramotno što nas sad neće pustiti. ja razumijem da je to korona, mjere opreza, a mogli su to drukčiju riješiti. Mogli su staviti video zid. Ovako mi prešli toliko dugi put da bi gledali zgrade u Kninu'', rekla je Marija Barunović iz Brestovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Banožić za RTL o nabavi aviona i proslavi Oluje: 'Društvo je evoluiralo po pitanju zatvaranja prošlosti, ali i otvaranju budućnosti'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Banožić za RTL o nabavi aviona i proslavi Oluje: 'Društvo je evoluiralo po pitanju zatvaranja prošlosti, ali i otvaranju budućnosti'

Sporni poklič

Nakon što je završen službeni dio stigli su do Trga zapaliti svijeće i pokloniti se stradalima. Bivšeg zapovjedika HOS-a ne brinu moguće prijave zbog pokliča…

“Za dom spremni ću ponoviti sto puta, to vam je kao zabraniti u crkva hvaljen Isusu i Marija. To je hrvatski pozdrav ”, rekao je Marko Skejo, bivši zapovjednik IX bojne HOS-a Rafael Vitez Boban.

Ipak nisu svi branitelji bili oduševljeni isticanjem spornih obilježja….

“Nema sad odvajanja, imamo jednu državu hrvatsku državu i obilježja nam ne trebaju takva.. Uspomene na slavne dane, ali ne to. To je provociranje I nepotrebnio stvaranje nekih tenzija'', izjavio je Ranko Britvić, predsjednik Udruge VeDRA.

Na dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin različito se gledalo.

“Mi ne krivimo gospodina Miloševića, ali ako je pravi predstavnik svog naroda i ako u ovom trenutku tu kao izaslanik svog naroda, odnosno gospodina Pupovca neka dođe iskreno i zatraži oprost. Mi ćemo oprostiti.”, kazao je Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je lijepo vidjeti. Čujte, vrijeme je donekle sazrelo da se i oni odazovu'', kazao je Ante Radak Roša iz moto kluba Vuk Samotnjak.

Bez tenzija prošla je pjesma planinara koji su se došli u Knin pokloniti svim hrvatskim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo