'orbanova metoda' / Bivši ministar MUP-a o porastu migrantske aktivnosti: 'Nažalost, Europa je sve spremnija oružjem zaustaviti migrante'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ostojić je naglasio kako je u EU-u prevladala sebičnost umjesto solidarnosti te kako brojne članice nisu spremne podijeliti odgovornost oko migranata s ostalima

20.6.2018.
8:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Europa se sprema za novi val migranata koji u sve većem broju pristižu iz afričkih i azijskih zemalja, zahvaćenih što ratovima, što siromaštvom, piše Novi list. 

Na nedavnom skupu u Dubrovniku, kojeg je organizirao SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i na kojem se raspravljalo o Schengenskom graničnom režimu, nije bilo novih prijedloga, a svi sudionici zagovarali su jačanje vanjskih granica EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ipak je bio nešto aktivniji, te je uz ostalo, izjavio kako "trenutno stanje na granicama više nije EU kakav poznajemo i želimo".

"EU je temeljen na solidarnosti i poštovanju ljudskih prava. Zatvaranje granica i onemogućavanje međunarodne zaštite, pod izlikom da se radi o ekonomskoj migraciji, udar je na temelje EU-a. Razlika koju danas imamo u odnosu na 2015., kada je Angela Merkel zastupala Europu kao vrhunac poštovanja ljudskih prava, jest zatvaranje, ali ne samo to: zidovi danas više ne postoje samo za one koji bježe pred ratom i žele se domoći EU-a, nego unutar samog EU-a", kaže Ostojić na Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je naglasio kako je u EU-u prevladala sebičnost umjesto solidarnosti. 

"Članice EU-a nisu spremne ravnomjerno rasporediti teret na zajednicu od pola milijarde ljudi, koja ima i dodatnu potrebu za radnom snagom. Izbili su ozbiljni konflikti među zemljama, pa i grupiranja. Oni koji su protiv imigrantske politike nisu spremni sudjelovati ni u kom obliku solidarnosti. Postoje zemlje koje u ovome trenutku grade žicu prema susjedima, čak i onima koji su članice EU-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić smatra da ugrožene izbjeglice koje spašavaju gol život neće zaustaviti žice. 

"One koji iz dalekih zemalja Azije i Afrike prijeđu Sredozemno more, i sve to u iznimno teškim uvjetima, sigurno nikakav zid neće zaustaviti. Zaustavit će ih možda samo ono što i jest prava opasnost – da, kao u Mađarskoj, onaj tko prijeđe žicu dobije tri, a ako je ošteti, pet godina zatvora. Tu je i spremnost da se upotrijebi i oružje. Podsjećam da je migrant prvi put ubijen na zidu u Bugarskoj, koja je prva sagradila zid prema Turskoj. Takva situacija dovodi do toga da spremnost na pucanje postaje jedini način da se prestraši i zaustavi migrante koji traže svaki način da stignu do krajnjeg cilja", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Orbanova metoda postaje nešto s čim se i mnogi drugi slažu: od austrijske vanjske politike pa čak i do njemačkog prilagođavanja. Uz časne izuzetke: vidimo da nova vlada u Španjolskoj pristupa drukčije. Ostali postaju spremni upotrijebiti oružje i zatvoriti granice", zaključio je Ostojić za Novi list.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo