još četvrto optuženika /

Bivši direktor osječke Pivovare oslobođen optužbe da je tvrtku oštetio za 6 milijuna kuna

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Optužnica ih je teretila da je, temeljem ovih odluka tijekom 2009. i 2010. Ivanu Komaku protupravno isplaćeno 5,86 milijuna kuna, malim dioničarima više od 471 tisuću kuna, a da je Pivovara time oštećena za 6,3 milijuna kuna

2.11.2015.
15:46
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši direktor i većinski vlasnik osječke Pivovare Ivan Komak i još četvoro optuženika u ponedjeljak su na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su, zlouporabom položaja i ovlasti te pranjem novca, oštetili ovu tvrtku za više od šest milijuna kuna.

Uz Komaka tužiteljstvo je teretilo članove nadzornog odbora Ivicu i Andreju Komak te Domagoja Njegovana da su tijekom 2009. i 2010. u nakani da prvookrivljenom Komaku pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, u dva navrata, donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i nepostojanja uvjeta za isplatu dividende, propisanih Zakonom o trgovačkim društvima, zbog gubitaka u poslovanju tvrtke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica ih je teretila da je, temeljem ovih odluka tijekom 2009. i 2010. Ivanu Komaku protupravno isplaćeno 5,86 milijuna kuna, malim dioničarima više od 471 tisuću kuna, a da je Pivovara time oštećena za 6,3 milijuna kuna.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

(Davor Javorovic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komaka i njegovu suprugu Anicu, kao odgovornu osobu trgovačkog društva "Kasija", tereti se da su tijekom 2010. godine, iako svjesni svih okolnosti pod kojima su pribaviljena navedena novčana sredstva, s 4.93 milijuna kuna u cijelosti otplatili kredit, koji je Komak podigao u poslovnoj banci za kupovinu dionica oštećenog društva.

U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Krunoslav Barkić naveo je da je kapital društva, od 53 milijuna kuna, proknjižen u sredstva rezerve, što je potvrdila ovlaštena revizorska kuća, te da je iz tih sredstava bilo moguće pokriti gubitke iz 2007. i 2008. godine, a da iz vještačkih nalaza ne proizlazi da je takav način knjiženja protivan međunarodnim računovodstvenim standardima. Zaključio je i da ga je trebalo provesti kako bi se u cijelosti završila privatizacija tvrtke.

Iako su iz službe za financije osječke Pivovare stizala upozorenja kako se predujam dividende ne može isplatiti zbog odredbi Zakona o trgovačkim društvima, sud ističe kako su tadašnji predsjednik nadzornog odbora Luka Tatić, kao doktor ekonomskih znanosti, i ovlaštena revizorska kuća odobrili isplatu, jer su se gubitci u poslovanju mogli pokriti iz spomenutih rezervi. Komaku i ostalim optuženicima tako nisu dokazane zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi oštetili Pivovaru, a time ni pranja novca.

Suđenje je započelo u lipnju 2012. a na izricanju prvostupanjske presude pojavio se samo Ivan Komak koji je novinarima izjavio da je očekivao takvu odluku te da vjeruje i u svoju konačnu pobjedu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je kazao da su sudski postupci protiv njega, u kojima je uglavnom oslobođen, tvrtki napravili veliku štetu Komak je na novinarski upit hoće li tužiti državu ako Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, kazao da ne želi razmišljati o tužbama i revanšizmu, jer se želi baviti stvaranjem i proizvodnjom u tvrtki, u kojoj je savjetnik i suvlasnik, a i na parlamentarnim izborima se kandidirao za zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike