Velika pomoć u medicini / Biskup je pomiješao posteljicu, djecu, parfeme i kreme: Evo za što se koriste stanice fetusa

Prije početka, zaključak: Od mesa fetusa parfemi se ne rade, bez obzira na to koliko skupi bili

27.2.2019.
7:00
VOYO logo

Zanimljivo je ovih dana u hrvatskoj Crkvi. Jer ako itko po bedastoćama može nadmašiti hrvatske političare to su onda hrvatski biskupi. Tako je biskup Juraj Jezerinac jučer na misi ustvrdio kako se od mesa abortirane djece rade parfemi. Reče ovaj siroti Božji poslanik kojemu je Bog dao kuću, stan , auto, super fensi odijelo, časne sestre, zlato i briljante ali oduzeo pamet.   

Od mesa abortirane djece ne rade se parfemi, što god vam govorio biskup ali, zato se od posteljice koja se inače nakon poroda baca, negdje rade kreme za lice, pa je siroti biskup možda samo pomiješao posteljicu, djecu, parfeme i kreme, no nije on znanstvenik pa da zna šta je dijete a što posteljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takve kreme se smatraju jako učinkovitima u pomlađivanju kože, ali su zato i jako skupe, moraš stvarno biti biskup da si ih priuštiš. 

Parfemi od mesa djece?

Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama, pozivajući se na ženino pravo, kao da dijete nema ta ista prava. I znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi. Izjava je to koja je izazvala niz reakcija, kako kod onih koji ne vjeruju u Boga tako i kod vjernika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Jezerinac neke je stvari pobrkao. Ali, istina je da se stanice dobivene od fetusa još od 1930-ih koriste u medicini. Od njih je razvijen niz cjepiva, poput onoga za nekad jako raširenu dječju paralizu, za što su znanstvenici 1954. dobili i Nobelovu nagradu. No, nekoliko tvrtki priznalo je da fetalne stanice koristi i za svoje kozmetičke proizvode. Među njima je i Neocutis iz Švicarske. Tvrde da su od tkiva jednog, prema svim etičkim pravilima dobivenog fetusa, kultivirali dovoljno stanica za niz svojih preparata.

Pomaže s ožiljcima

Pacijenti koji su pretrpjeli teške opekline, čireve ili se oporavljaju od operacija, oporavljaju se brže, sigurnije i s mnogo manje ožiljaka zahvaljući novim tretmanima razvijenim iz kultiviranih fetalnih kožnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mišljenje smo pitali našeg poznatog dermatologa Dinka Kaliternu, koji neprestano prati najnovije  trendove u svijetu. Za problematične prepaprate razvijene od stanica fetusa zna, i oni nisu jedini kojima se služe medicinari koji su zaboravili na etiku.

"Obzirom da se koristi na crno, nema studija niti se može čuti na kongresima ili se može pročitati u literaturi. Međutim, ono što se koristi, a što je slično tom principu, tu je sad opet pitanje morala i etike, prilikom obrezivanja male djece, ona kožica se koristi upravo da se izoliraju matične stanice i od toga se radi kozmetika. To je jako dubiozno i da ne nabrajam dalje ostala pitanja koja se povezuju s time", kazao je Kaliterna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matične stanice u kozmetici

Mnogo manje problematični su preparati dobiveni od placente ili posteljice, koja se nakon poroda uglavnom baca kao biootpad. Posteljica, ljudska i mnogo češće ovčja koriste se za liječenje opeklina i drugih oštećenja kože, kao i saniranje akni i prištića. No, naš poznati dermatolog sumnja u njihovu djelotvornost kod obonove tkiva.

"Najbolja metoda u ovom trenutku za obnovu tkiva su matične stanice koje se mogu uzeti iz masnog tkiva. Napravi se jedan tretman koji čak može biti doživotna ili se uzme komad kože iza uha, izdvoje se matične stanice i ubrizga u kožu. Pitanje kozmetike iz placente je jako dubiozno, kao i svaka kozmetika koja tvrdi da koristi matične stanice. U svijetu se vodi jako puno dvojbi oko toga kako bi se to moglo regulirati", kaže dermatolog Kaliterna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etičkih dilema u razvoju lijekova ima mnogo i tu je potrebna neprestana stroga kontrola. No ono što je jasno kao dan je da se od mesa fetusa parfemi ne rade- bez obzira na to koliko skupi bili. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo