ŠKAKLJIVA SITUACIJA / Birači iz BiH mogu na izbore, ali zbog strogih mjera bi izlaznost mogla biti slabija nego 2016.

Nitko normalan se ne bi usudio pomisliti da ta odluka ima veze s nedjeljnim izborima

30.6.2020.
15:00
VOYO logo

Proteklih dana najveći epidemiološki stručnjaci na svijetu su dvojili je li virus mutirao ili nije, je li postao slabiji ili nije. Ali stručnjaci u hrvatskom Kriznom stožeru su izgleda otkrili mutaciju koju nije otkrio nitko na svijetu - da je virus oslabio na Bosance i Hercegovce.

Image
od sutra /

Božinović: 'Nema više obaveze samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine'

Image
od sutra /

Božinović: 'Nema više obaveze samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine'

Naime, Krizni stožer ukida odluku da građani BiH koji ulaze u Hrvatsku moraju dva tjedna provesti u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, nitko normalan se ne bi usudio pomisliti da ta odluka ima veze s nedjeljnim izborima i svim onim autobusima koji iz BiH dolaze na glasanje u Hrvatsku, ali mi nismo normalni pa se usudimo svašta pomisliti.

Prije lokalnih izbora 2017. RTL-ova ekipa snimila je ono o čemu se dotad samo nagađalo, autobusi s glasačima iz Srbije organizirano su stigli do Obrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i ove će nedjelje, unatoč epidemiološkim mjerama i zatvorenim granicama, po svemu sudeći pristizati glasači iz susjednih zemalja. Svaka dva tjedna Bruxelles donosi nove preporuke i popis država čiji građani mogu prijeći granicu. Od 1. srpnja na popisu bi trebala biti Srbija, ali ne i BiH. Zato Nacionalni stožer razmatra napraviti isto i za građane BiH.

"To ne bi značilo više obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera Bosne i Hercegovine", rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Srpskog narodnog vijeća poručuju da im odluka ne igra važnu ulogu, nema organiziranihautobusa, kažu, nitko ni ne pomišlja dovoditi ljude u jeku epidemije. A Bosna i Hercegovina nije ušla na europski popis jer bilježi velik broj zaraženih na 100.000 stanovnika - Hrvatskoj to očito neće biti problem. Jer tu su nove upute kako izaći na izbore.

Mjerenje temperature prije dolaska na izborno mjesto, maska po želji, dolazak s vlastitom kemijskomolovkom. Ovo su preporuke Državnog izbornog stožera, ali ne i obaveze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezni ste jedino dezinficirati ruke i održavati udaljenost od metar i pol. Nova su to pravila na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta diljem Hrvatske.

"Ukoliko birač nosi masku, morat će je kod identifikacije skinuti nakratko i to na udaljenosti od  dva metra od biračkog odbora koji provodi identifikaciju", naglasila je potpredsjednica DIP-a, Ana Lovrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok birači mogu birati žele li doći na biralište s maskom, za članove biračkih odbora maska je obavezna. 

A pod posebnim su oprezom i Domovi za starije koji su tako i tako potencijalna žarišta. Biračko mjesto bi se trebalo smjestiti u predvorje doma, ali postoje i druge opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maksimalno smo organizirani. Svatko tko želi glasati preko biračkih odmora obavit će to ne u domu već ispred, po načelima Stožera da ne bi došlo do zaraze. Dio korisnika nikad ne glasa, ali oko 60 posto njih glasa", riječi su Željka Kastelana, osnivača Doma za starije i nemoćne.

Birački odbori će stizati na vrata mnogih građana koji će u nedjelju biti u samoizolaciji. Na lokaciju će stizati dvije osobe, ulazit će se samo u iznimnimsituacijama s nazuvcima na cipelama. Svi građani koji su u samoizolaciji, a žele glasati, trebali bi do četvrtka svoj status prijaviti odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pravo nije apsolutno i nikad se nije tvrdilo da je apsolutno i nikad se nije tvrdilo da će 100 posto ni koji su kod kuće da će moći glasati iako se prijave. Jednostavno to bi bilo neodgovorno tvrditi", ističe ĐuroSessa, predsjednik DIP-a.

Ovi nadolazeći izbori, pod novim strogim mjerama, mogli bi rezultirati još manjom izlaznošću. Prije četiri godine ona je bila tek nešto više od polovice, točnije 52 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo