MEGA AFERA U NAFTNOJ KOMPANIJI / Biluš o pljački stoljeća: 'Ukoliko presuda bude pravomoćna novac ide INA-i. Zdravko Marić? Nije znao za akciju'

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca komentirajući jesu li osumnjičeni pokušali iznijeti novac iz zemlje, kazao je kako su institucije bile spremne na sve scenarije

4.9.2022.
21:00
VOYO logo

O pljački stoljeća i velikoj aferi u INA-i, u kojoj je uhićeno petero osoba, među kojima su direktor INA-e i predsjednik odvjetničke komore, a tvrtka oštećenja za milijardu kuna, Ante Biluš, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca, razgovarao je s RTL-ovom reporterkom Dajanom Šošić.

Biluš je komentirao kako je moguće da sustav ranije nije reagirao na ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tom slučaju o kojem je javnost obaviještena 27.8. u subotu, o rezultatima kriminalističkog istraživanja znači da je to istraživanje započeto, inicirao ga je Ured za sprječavanje pranja novca i u njemu su aktivnu ulogu imale službe Porezne uprave", kazao je.

Osumnjičenici bili pod nadzorom

Na pitanje kako je moguće da Porezna uprava nije reagirala kada su osumnjičeni krenuli gomilati nekretnine, Biluš je kazao da su informacije o nekretninama bile čitavo vrijeme predmet analize i praćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TJEDAN DANA OD AFERE /

I dalje ništa od ostavki Uprave INA-e, a Plenković i Milanović usklađeni: Na odgovornost pozivaju Mađare

Image
TJEDAN DANA OD AFERE /

I dalje ništa od ostavki Uprave INA-e, a Plenković i Milanović usklađeni: Na odgovornost pozivaju Mađare

"To potvrđuje činjenica da je kao rezultat kriminalističkog istraživanja su određene mjere da bi se nekretnine u slučaju osuđujuće pravomoćne presude oduzele", kazao je te dodao da su osumnjičenici bili pod nadzorom.

"Cijeli slučaj je uključivao niz analiza. Ta operativna analiza Ureda za sprječavanje pranja novca i kasnije postupanje svih tijela koje su provodile istraživanje policije i Porezne uprave je uključivala ne samo obavijesti koje su došle od banaka, nego i dodatne podatke koje su analizirali kolege iz Ureda za sprječavanja pranja novca", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na Dane Škugora, najbogatijeg hrvatskog umirovljenika.

"Što bi bilo neobično s pozicije nadležnih tijela je da su se transakcije, odnosno nekretnine stekle na način da to nadležan tijela nisu na vrijeme detektirala i nisu sve to uključila u kriminalističko istraživanje i kao rezultat svega blokirale imovinu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li bilo naznaka da osumnjičeni planiraju iznijeti novac iz zemlje.

"U okviru financijskog praćenja, obzirom da je Ured u koordinaciji koju je provodio USKOK bio zadužen za koordinaciju financijskog praćenja, predviđali smo mogućnost koja se može dogoditi pa i moguće prebacivanje sredstava u inozemstvu. Ne mogu iznositi neke detalje, mislim da će javnost više saznati kad slučaj ode u druge faze. Pretpostavili smo bilo kakav scenarij i u koordinaciji sa sudionicima sustava imali pripremljene mjere", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukradeni novac ide na račun INA-e

Računi osumnjičenih su blokirani. Komentirao je kome će ići novac ukoliko presuda bude osuđujuća i pravomoćna.

"Prema priopćenjima, nezakonita imovinska korist u iznosu od 850 milijuna kuna, što je jedan od kurioziteta da je na tak ovelik iznos 100 posto toga osigurano. Ako se dogodi ovo što ste rekli, obzirom da je to šteta nanesena dioničkom društvu, trgovačkom društvu INA-e, to bi pretpostavljam išlo tom društvu kao naknada. Ako je oštećena strana trgovačko društvo ono ima pravo sukladno Kaznenom zakonu isplatu na naknadu štete", kazao je Biluš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da kao dio sustava stoje otvoreni za bilo kakav prijedlog nadležnog državnog tijela po pitanju daljnje istrage.

"Prikupljaju se informacije, pratimo što obveznici mogu otkriti u odnosu na te i povezane osobe i stojimo spremni ako je potrebno za proširiti postupanje. Ne bih iznosio nikakve konkretne detalje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biluš je kazao i da bivši ministar financija Zdravko Marić nije bio upoznat s akcijom.

"Jesmo sastavni dio Ministarstva financija, pružaju nam podršku i uvjete za rad, ali mi kao neovisno tijelo postupamo kad radimo konkretan slučaj, odrađujemo ga i u slučaju utvrđene sumnje na pranje novca, o tome obavještavamo tijela kaznenog progona", kazao je Biluš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo