brza akcija u dubrovniku /

Bili smo na pokaznoj vježbi u Šipanskoj luci: Pogledajte kako se riješio problem s izlijevanjem goriva iz broda

Vježbom se željela provjeriti spremnost službi, njihovo planiranje i izvođenje aktivnosti kod pojave iznenadnih onečišćenja mora

8.11.2018.
8:20
VOYO logo

Izlijevanje goriva iz broda u akvatoriju šipanske luke – na svu sreću danas je to bila samo simulacija. 

Vježbom se željela provjeriti spremnost službi, njihovo planiranje i izvođenje aktivnosti kod pojave iznenadnih onečišćenja mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otkazivanja kontrola, teretni brod udario je u obalu

"Došlo je do udara lijevim krmenim bokom,  došlo je do oštećenja tanka, u tanku se nalazi oko 2000  litara, izašlo je 400-500 litara po našoj procjeni", kazao je ​Igor Jadrušić, inspektor sigurnosti plovidbe lučke kapetanije Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipan je udaljen otok, a odmah se aktiviraju županijske snage. Na teren stiže pomorska policija, vatrogasci, poseban brod i ekipa za sanaciju onećišćenja. Oko broda i mora, u koje se izlilo gorivo, postavljaju se zračne brane. U cisternu se usisava onečišćeno more

"Unutra je stavljen skimmer koji ubire uljno onećišćenje s površine jer se radi o lakom gorivu. Kako bismo ga što lakše prikupili, apliciramo i vodu", kaže ​Matko Bašić, direktor tvrtke Cian.

Cilj je vježbe provjeriti opremu te spremnost i koordinaciju ekipa na terenu, ne bi li sve bilo uigrano u slučaju stvarne nesreće 

"Imali ste i ove godine na vašem akvatoriju onaj brod Kanga, koji je gorio, koji je nosio 30-tak tona goriva, znači u slučaju da je to otišlo u more, to bi bila poprilično velika katastrofa i izazov", dodaje Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svu sreću to se nije dogodilo. U ovoj sezoni kapetanija Dubrovnik imala je svega 6- 7 dojava o onečišćenju mora.

"Ali obično se radi o 6-7 litara motornog ulja ili dizelskog goriva, ovakvih velikih količina nasreću nemamo", kaže Mato Kekez, glavni lučki kapetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se da ih neće ni imati, no za najgore uvijek treba biti spreman.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo