Konferencija o radnim mjestima / Bez dualnog obrazovanja nema opstanka na tržištu rada: koji poslovi su traženi?

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Najveći rast potražnje za radnicima bilježe turističke županije. Značajan rast primjetan je i za poslove u kojima se traži niža stručna sprema

23.5.2017.
15:21
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Iako se domaće tržište rada oporavlja, hrvatski poslodavci i dalje najviše nude poslove na određeno vrijeme tea traže zanimanja za koje su potrebne jednostavne vještine, tako da su u top pet najtraženijih zanimanja prodavač, konobar, kuhar, programer i vozač, rečeno je u utorak na konferenciji „Radna mjesta: što gospodarstvu treba i kako mu pomoći?

Skup je to koji su organizirali Ekonomski institut Zagreb i portal MojPosao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina Tkalec s Ekonomskog instituta istaknula je porast potražnje za radnom snagom u prva četiri mjeseca ove godine, a porast je iznosio 30,1 posto u odnosu na prošlu godinu, donosi Vecernji.hr.

Najveći rast potražnje za radnicima bilježe turističke županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajući iz perspektive kvalifikacije potrene za određeno radno mjesto, u Hrvatskoj najviše raste potražnje za niže kvalificiranim zanimanjima. Na drugoj strani, sve su teže zapošljive osobe sa srednjom stručnom spremom.

Lani se u čak 27,4 posto oglasa tražila niža stručna sprema, što je značajan rast u odnosu na 2008. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferenciji je prisustvovao i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

"Što se tiče zadovoljavanja nesklada ponude i potražnje, u ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje imamo 186.500 nezaposlenih osoba, a s druge strane nudi se 17.000 radnih mjesta. Mjerama aktivne politike zapošljavanja mi taj nesklad pokušavamo smanjiti tako da nudimo program prekvalifikacije, odnosno dokvalifikacije obrazovanja nezaposlenih osoba, odnosno stručnog osposobljavanja na radnom mjestu. Nudimo programe koje će nezaposlenima omogućiti da steknu kvalifikacije koje su potrebne poslodavcima“, rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je istaknuo i nužnost dualnog obrazovanja, jer sadašnji obrazovni sustav ne prati potrebe poslodavaca.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike