REZULTATI ISTRAGE / Bespilotna letjelica je u Zagrebu završila zbog greške navigacijskog sustava i lansirana je iz Ukrajine?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je poletjela s aerodroma Vinnicja na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera

11.3.2022.
22:50
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Kako doznaje 24 sata iz izvora bliskih istrazi pada letjelice koja je u četvrtak pala u Zagrebu, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Radi se o letjelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra. 

Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je poletjela s aerodroma Vinnicja na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod kontrolom vladinih snaga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izvora bliskih istrazi 24sata doznaje da je letjelicu rumunjski radar presreo nedugo nakon što je napustila zračnu luku te nastavio pratiti "niski i brzi objekt". 

Oko 23 sata letjelica je pala u Zagreb, u blizini studentskog doma Stjepan Radić na Jarunu. Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sustavu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo