IZJAVE NAKON VLADE /

Beroš potvrdio: U Hrvatskoj ukupno osam omikron slučajeva virusa, na testiranju još njih dvjestotinjak

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici je rečeno kako brojke padaju, ali i da su i dalje visoke. Rečeno je i kako se donosi novih sedam epidemioloških mjera, pritom se pet produljuje

15.12.2021.
10:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović obratili su se medijima nakon sjednice Vlade. 

Beroš je istaknuo kako je proteklog tjedna brojka novozaraženih pala za manje nego prije dva tjedna. Govori kako ne možemo reći je li to posljedica hladnijeg vremena ili
kolanja omikrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je i kako danas imamo osam potvrđenih slučajeva omikron varijante. Podsjetimo, ranije su bila poznata tek tri slučaja. Četiri su, govori u Zagrebu te četiri u Splitu. Osim toga, dvjestotinjak uzoraka, govori, poslano je na sekvenciranje u ECDC, a ti rezultati dolaze s odgodom od 10 dana. Govorio je o radu patronažnih sestara koje su kontaktirale starije necijepljene pa govori kako ih se nekolicina u konačnici odazvala.

Serološko testiranje 

Istaknuo je naposljetku kako je od počeztka uvođenja COVID potvrde u zdravstveni sustav testirano 45 438 zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, a 1115 detektirano je kao pozitivno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o zavrzlami po pitanju njegova serološkog testiranja na temelju kojeg je zaključio da neće još primiti booster dozu, ali se onda i predomislio, kaže kako je osjetio potrebu i bila mu je čast dati svoju krv i antitijela na analizu. "Bitno je i morate znati da se to ne može detektirati matematičkim modelima, jedino ovakvo testiranje koje se provodi u svijetu i klinici, do takvih se spoznaja dolazi ovakvim testiranjima kako bi znali kako dolazi do titranja", kaže pa dodaje da se tako detektira jedna komponenta imuniteta, a vjeruje da će uskoro biti i provedena istraživanja koja će utvrditi drugu. 

Image
IPAK ĆE SE CIJEPITI /

Beroš se prije docjepljenja testirao na antitijela iako to struka ne preporučuje. Za RTL otkrio: Predomislio sam se

Image
IPAK ĆE SE CIJEPITI /

Beroš se prije docjepljenja testirao na antitijela iako to struka ne preporučuje. Za RTL otkrio: Predomislio sam se

"Nisam se testirao zbog znatiželje nego zbog želje za doprinesem općenitoj spoznaji", naveo je pa dodao kako se vremena mijenjaju te da je stigla i nova varijanta virusa. Zaključuje kako će docjepnu dozu primiti u petak, ako mu to obaveze dopuste.  

Što se tiče onih s nekim nedoumicama o primanju booster doze, rekao je kako se svakako trebaju obratiti liječniku. 

"Preboljenje se računalo kao imunizacija, ali svi, i oni oboljeli i cijepljeni jednom i dvije doze, trebaju se docijepiti. Nije dokazano da bi docjepljivanje ikome štetno djelovalo", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi val zbog božićnih druženja?

Što se tiče praznika i povećanog druženja ljudi, govori kako postoji bojazan drugog vala, a kako je ranije rekao da ga očekuje u veljači, dodaje kako nije epidemiolog te kako ta predviđanja ne donosi stručno, već osobno.

Preporuča pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera, a osobno je kaže sretan jer ne postoje više omikron slučajeva iako postoji šansa da će biti još neki nakon što se završi sekvenciranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuje kako se bilo koja nova varijanta prenosi na isti način pa treba voditi računa o osnovnim mjerama i docjepljivanju, dakako. 

"Imamo ljeto u južnom dijelu Afrike, a,imamo zaražene pretežno mlade ljude, pitanje je što će biti kada virus dođe u dio svijeta gdje je zima. Znam da moramo biti jako oprezni s mogućnosti promptne reakcije", rekao je Beroš. 

Cijepljenje djece

Upitan je i jesu li pedijatri spremni za cijepljenje djece, kaže kako cjepiva ima dovoljno, a tvrdi i kako razumije brigu roditelja oko cijepljenja. 

"Nemojte misliti da kada sam cijepio svoju djecu nisam bio u istoj situaciji, ali oboje moje djece cu cijepljeni na ljeto", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno ističe važnost cijepljenja imunokompromitirane djece jer cijepljenje je, kaže, kod djece dodatna zaštita zdravlja, dobrovoljno je i roditelji će odlučiti o tome. "Kada čujem sa skupova da se djeca brane od ne znam čega, to ne mogu podržati u ovom slučaju. Cjepivo štiti zdravlje", zaključuje.  

Balansirane mjere i prosvjednici

Božinović je govorio o tome kako su u Hrvatskoj mjere balansirane i sigurno manje restriktivne nego u drugim članicama EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o prosvjednicima, kaže kako svatko ima pravo iskazivati svoje nezadovoljstvo. "Policija je tu da osigura javni red i mir i nesmetano funkcioniranje institucija. To je činila ranije, a nastavit će i dalje", govori. 

Upitan treba li provjeriti razinu antitijela kaže kako je primio cjepiva bez testiranja antitijela, ali priznaje da je i on provjerio antitijela. "Jesam kasnije da vidim je li se povećala razina nakon primitka cjepiva. Evidentno je da se nakon treće booster doze ta doza antitijela višestruko povećava, daleko više nego nakon druge. Iz toga proizlaze pozivi i upute, a u nekim zemljama i pravila na cijepljenje kako bi se stanovništvo zaštitilo", istaknuo je.

Malena Madina 

Što se tiče presude u slučaju malene Madine govori kako je proučio presudu, ali kako je to sada posao pravnih stručnjaka. Postoji, kaže, rok od tri mjeseca da se očituju. 

Prije svega, govori da mu je kao čovjeku teško jer je poginulo dijete, ali u drugom pogledu, s obzirom da je postupak u tijeku, nema ga namjeru komentirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio govoriti ni o slučaju kutinskog gradonačelnika, nekadašnjeg HDZ-ovca koji je jutros uhićen zbog slučaja korupcije na koji je upozorila zviždačica koja je i nedavno sama smijenjena. Kaže kako ne može komentirati akcije policije u tijeku. Nije vidio da je objavljeno niti želi komentirati bilo što uz postupak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo