MINISTAR U KBC-u SPLIT / Beroš: 'Nije istina da slovenski liječnici imaju veće plaće nego hrvatski'

Image

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je danas u Splitu kako se teško boriti za istinu, ako se u medijima plasiraju druge informacije te da se radi na izjednačavanju koeficijenata bolničkih liječnika i onih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

15.2.2023.
17:05
VOYO logo

Povodom obilježavanja Dana splitskog KBC-a ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je taj bolnički centar gdje je obišao radove i obratio se okupljenim novinarima
Osvrnuo se na najavljeni prosvjed liječnika.

"Nemam ništa protiv prosvjeda ako je on utemeljen i ako je on dio riješenja, ja ću ga podržati", kazao je Beroš, ali je istaknuo da nema razloga za prosvjed već samo za razgovor. Pozvao je Hrvatsku liječničku komoru i sva udruženja liječnika na konstruktivan dijalog.
"Vrata su vam otvorena. To stalno ponavljam. Dođite da zajedno utemeljimo budućnost hrvatskog zdravstvenog sustava, komunikacija putem press konferencija nije učinkovita i nije dobra", poručio je ministar Beroš te dodao kako se teško boriti za istinu, ako se u medijima plasiraju druge informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mlada liječnica za Direkt o prosvjedu /

'Nadurili smo se na ministra, dosta je miksanja, razmiksavanja i razvodnjavanja. Neka Beroš počne raditi'

Image
Mlada liječnica za Direkt o prosvjedu /

'Nadurili smo se na ministra, dosta je miksanja, razmiksavanja i razvodnjavanja. Neka Beroš počne raditi'

Kao primjer naveo je kako se priča da su u Sloveniji veće plaće liječnicima nego u Hrvatskoj i to čak sedam puta

"Pročitat ću vam podatke o plaćama i specijalizanata i specijalista i subspecijalista. Prosječna plaća specijalizanata u Sloveniji je 1674 eura, u Hrvatskoj 1533 eura. To smo detektirali kao problem i rješavamo ga izmjenom koeficijenata uredbom koja je u međuresornom usuglašavanju. Na njoj se radi kao što se radi i na izjednačavanju koeficijenata bolničkih liječnika i onih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" naglasio je Beroš te nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječne plaće specijalista u Hrvatskoj su 2797 eura, u Sloveniji 2232, subspecijalista u Hrvatskoj 2965 eura, a u susjednoj državi 2797 eura", kazao je Beroš te istaknuo kako se u tri godine mandata najprije borio s pandemijom Covida, a zatim se uhvatio u koštac s disfunkcionalnostima zdravstvenog sustava.
"Problem smo detektirali su ih i na tragu su rješavanja problema", rekao je ministar zdravstva.

Također, naglasio je kako je u posljednjih šest godina narastao broj liječnika, čak ih je 20 posto više.
"Zaposlilo ih se 2492, a u istom periodu 12,7 posto više medicinskih sestara, odnosno 2914. Zdravstvenih djelatnika je više 5406, a ukupno s ne zdravstvenima je 9168 više radnika. S druge strane, prema popisu stanovništva je manje građana. Volio bih znati kako to da je više liječnika, manje osiguranika, a liste čekanja rastu. Sad smo na tom tragu detekcije i rješavanju tog problema. Mnogima to ne odgovara, ali moja je dužnost to napraviti, zbog pacijenata koji nsu mi najvažniji", istaknuo je ministar Beroš.
"Moramo se boriti za bolje materijalne uvjete svih zaposlenih u zdravstvu, ali moj osnovni interes je interes pacijenta. Oni su mi na prvom mjestu i to nije floskula", kazao je ministar zdravstva danas u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo