MINISTAR ODGOVARA / Beroš o najavljenom prosvjedu liječnika: 'Problemi se rješavaju razgovorom...'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski liječnici najavili prosvjed zbog problema zdravstvenog sustava. Iz Ministarstva zdravstva odgovorili da će probleme riješiti razgovorom

13.2.2023.
12:20
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su organizacije Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i inicijativa mladih liječnika u ponedjeljak održale konferenciju za novinare najavili prosvjed u ime zaštite hrvatskog zdravstva, zaštite interesa pacijenata i prava liječnika, iz ministarstva je stigao odgovor.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da se dogovori oko problema u zdravstvenom sustavu rješavaju dijalogom, a ne prosvjedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike zovete na radni sastanak u Ministarstvo zdravstva za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 16. veljače, koji je na njihovo traženje naknadno prebačen za petak, 17. veljače, a na istu temu se saziva konferencija za medije nekoliko dana prije toga, onda je ključno pitanje – ima li stvarne volje i želje za dijalogom u daljnjem zajedničkom traženju rješenja na izazove u zdravstvenom sustavu ili je riječ o nekim drugim motivima" - stoji u priopćenju ministra zdravstva Vilija Beroša.

Image
'SAMO PRVI KORAK' /

Liječnici najavili prosvjed i poručili: 'Ako bude potrebno, idemo i u štrajk'

Image
'SAMO PRVI KORAK' /

Liječnici najavili prosvjed i poručili: 'Ako bude potrebno, idemo i u štrajk'

Ministarstvo zdravstva navodi da se problemi koje Hrvatska liječnička komora i ostale strukovne organizacije iznose rješavaju te su u fazi realizacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostvarivanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu, što je bio među prvim zahtjevima Hrvatske liječničke komore i ostalih strukovnih organizacija dovoljno govori o odgovornosti i namjeri ove zdravstvene administracije u postizanju pozitivnih iskoraka na dobrobit djelatnika u zdravstvenom sustavu. Ostali zahtjevi, koje spominju Hrvatska liječnička komora i njihovi suradnici, su u visokoj fazi realizacije."

"Ova tema za nas nije pitanje kojim će se podizati medijska vidljivost nego pitanje kojim ćemo urediti sustav na zadovoljstvo naših djelatnika u javnom zdravstvenom sustavu. No moramo biti svjesni da zdravstveni sustav postoji radi pacijenata koji nas obvezuju da se ne vodimo parcijalnim ciljevima i partikularnim interesima, već sveobuhvatnim i održivim rješenjima" - dodao je ministar Beroš napominjući da se sva otvorena pitanja jedino mogu realizirati konstruktivnim dijalogom zainteresiranih strana i nadležnih državnih tijela usklađivanjem potreba i želja s jedne strane i objektivnih mogućnosti s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga smo pozvali Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike na radni sastanak kako bismo i nadalje tražili prihvatljiva rješenja od interesa liječnika i djelatnika u zdravstvenom sustavu, izvijestili ih o dosad učinjenom pritom ne gubeći iz fokusa naše pacijente" - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući da slanje poruka putem konferencija za medije ne može nadomjestiti izravni razgovor.

Prosvjed liječnika ispred vlade najavljen je za 18. ožujka 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo