BEROŠ KAŽE DA NEMA MJESTA POPUŠTANJU: / 'Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vili Beroš: 'Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni'

23.12.2020.
8:45
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da je cijepljenje daleko najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine, javlja HRT. "Cijepljenje je spasilo više života nego bilo koji drugi medicinski postupak. Cijepljenje je dovelo do eliminacije nekih zaraznih bolesti. Neki stručnjaci su izračunali kako je cijepljenje produžilo ukupan vijek trajanja života na Zemlji za 18 do 20 godine. Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni", rekao je

Beroš je rekao da se prvo cjepivo očekuje 26. prosinca, kada stiže "simboličnih" 9750 doza, kao i u svim europskim državama. Nakon što HALMED da dodatno odobrenje za cjepivo, cijepljenje će početi 27., 28. i 29 prosinca. "Značajnije količine cjepiva dolaze 31. prosinca, pa 4. siječnja i dalje u tjednom ritmu kako je dogovoreno s proizvođačem. To vrijedi za Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo odobrenje i koje je prvo dostupno građanima EU-a, pa tako i Hrvatske", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAMO 2763 NOVA SLUČAJA ZARAZE, PREMINULO JE 66 LJUDI; Plenković: /

'Nema opuštanja, virus je i dalje tu, i dalje ubija, i dalje je opasan'

Image
IMAMO 2763 NOVA SLUČAJA ZARAZE, PREMINULO JE 66 LJUDI; Plenković: /

'Nema opuštanja, virus je i dalje tu, i dalje ubija, i dalje je opasan'

Optimistično svjetlo

"Mislim da cjepivo baca optimistično svjetlo na čitavu priču. No potrebno je naglašavati da bi cjepivo bilo učinkovito moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje virusa. Od iznimne je važnosti da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih", rekao je ministar.

"Prve doze cjepiva bit će raspodijeljene po županijama proporcionalno veličini. Bit će obuhvaćeni korisnici i djelatnici domova za starije kao najugroženija skupina, zdravstveni radnici i onda redom svi drugi. S obzirom na dinamiku dolaska cjepiva očekuje se da bi se građani počeli cijepljenje tijekom proljeća, a moguća su iznanađenja ako se odobre i cijepiva drugih proizvođača", objasnio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovoreno je milijun doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog, 2,7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza. Ukupno 5,9 milijuna doza cjepiva što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za procjepljivanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolegitvnog imuniteta.

"Cjepivo će kontinuirano dolaziti u Hrvatsku. Za građane je najbolje da se jave svojim obiteljskim liječnicima kao i za cijepljenje protiv gripe. Možda je malo prerano za građane koji nemaju medicinsko opterećenje, no mogu zvati i predbilježiti se", rekao je. "Radi se na digitalnoj platformi koja bi omogućila lakši proces naručivanja i praćenja procesa cijepljenja, a do proljeća kada će krenuti cijepljenje građanstva mislim da će biti i pokrenuta", dodao je Beroš za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridržavanje mjera

Komentirajući smanjenje broja zaraženih, Beroš je rekao da je to dobar pokazatelj dobro pogođenih mjera i pridržavanja istih. "Ovi trendovi nekoliko dana ulazuju na pad broja novozaraženih. Nema mjesta opuštanju. Moramo dodatno napraviti sve da se odgovorno ponašamo. Zdravstveni sustav kasni 2 do 3 tjedna za padom broja zaraženih kada će se osjetiti manji pritisak. Broj zaprimljenih zadnjih dana je malo manji, ali nije riječ o velikim brojevima, oko 10 manje novozaprimljenim", rekao je.

Rekao je kako je zdravstveni sustav prilagođen novom načinu funkcioniranja ne zanemarujući i necovid bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo