BEROŠ I CAPAK O ASTRAZENECI I UGRUŠCIMA: / 'Sve su opcije na stolu. Možda ćemo mijenjati preporuke, čekamo stav EMA-e'

Image

'Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu'

6.4.2021.
14:20
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković održat će videosastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo vezano za borbu protiv koronavirusa i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

"Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Na početku tjedna dolaze značajnije veće količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza. Sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. Jedino razgovorom možemo razriješiti dvojbe", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i povezanost AstraZenece i ugrušaka. Naime, Marco Cavaleri, dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA), potvrdio je da postoji "veza" između AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 i pojave tromboza nakon cijepljenja, u intervjuu za talijanski dnevni list Il Messaggero objavljenom u utorak. "Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bismo postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e", rekao je Beroš i dodao je da je bilo kakvo cjepivo spas u ovom trenutku epidemije.

Krunoslav Capak je rekao da onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu te je sugerirao da pričekamo što će reći EMA. "Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto za preporuku i uputama za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi", dodao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VISOKI DUŽNOSNIK EMA-E: /

Postoji veza između AstraZenece i pojave tromboze, ipak prednosti su veće od rizika

Image
VISOKI DUŽNOSNIK EMA-E: /

Postoji veza između AstraZenece i pojave tromboze, ipak prednosti su veće od rizika

Nove mjere u nekim županijama

Capak je komentirao i moguće uvođenje novih mjera u nekim županijama na pitanje o tome postoji li prag broja novozaraženih nakon kojeg bi se uvele strože mjere u cijeloj zemlji. Rekao je da je još na snazi lokalni pristup te je objavio koje županije još postrožuju mjere.

"U ovom trenutku dali smo preporuke županijama s lošijom situacijom da na svom teritoriju donesu strože mjere. U Zadarskoj se županiji situacija pogoršala i oni su brzo reagirali, predložili su strože mjere koje će Nacionalni stožer usvojiti. Pažljivo ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome ćemo donositi mjere", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je rekao da počinje treća faza cijepljenja i da je potrebno definirati prioritete. Osvrnuo se i na sastanak s veledrogerijama. "U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu", kazao je Beroš.

"Sad govorimo o kratkoročnim rješenjima. Za dugoročna rješenje vrijeme je da počnemo odmah, ali to nije tema tog sastanka", rekao je te naglasio da treba postići financijsku stabilnost. "Prezentirali smo veledrogerijama odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Međutim, kada se dogodila pandemija, situacija je takva kakva jest. Ova Vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u danom trenutku”, istaknuo je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna intenzivna bolnica?

Vjeruje da će se pronaći rješenje. "Ovih 900 milijuna kuna su na tom tragu traženja rješenja. Prioritet ove Vlade je osigurati lijek pacijentu kada mu je potreban", dodao je ministar te istaknuo da je koronakriza dodatno utjecala na cijelu situaciju. “Razgovara se o pokretanju još jedne intenzivne bolnice, sve to enormno košta. Ljudi rade u okolnostima koje nisu uobičajene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo