STRAH OD PORAZA? / Bernardić dobio još jednu 'košaricu' uoči europskih izbora: Još je veći problem hoće li na čelo liste

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Bernardiću je preostalo jako malo stranaka kojima bi se još mogao obratiti s molbom da pomognu SDP-u na europskim izborima

22.1.2019.
8:15
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Dok je SDP bio snažan i politički relevantan, manje stranke lijevo-liberalnog spektra nudile su im se za predizborne koalicije. No, to je vrijeme stvar prošlosti, danas predsjednika SDP-a Davora Bernardića odbijaju stranke koje bi on htio za partnere na listi za europske izbore.

Premda su u SDP-u odlučili samostalno izaći na izbore za Europski parlament, Bernardić, čiji ostanaka na čelu stranke dosta ovisi o njihovim rezultatima, pokušava nekako popraviti svoje šanse. Ali, prvo je bezuspješno nagovarao Daliju Orešković da se na svibanjskim izborima kandidira na listi sa SDP-om, a nedavno je Bernardiću košaricu udijelio i predsjednik HSU Silvano Hrelja, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSU je sredinom prosinca donio odluku o priključenju Amsterdamskoj koaliciji i Hrelja je potvrdio da je to bio razlog zbog kojeg nije prihvatio Bernardićev prijedlog o suradnji: ''Nas smo se dvojica našli i 15 dana prije nego što su središnja stranačka tijela HSU odlučila o ulasku u Amsterdamsku koaliciju, ali tada Bernardić uopće nije spominjao mogućnost da na europske izbore idemo sa SDP-om. I mi više nismo željeli čekati, Predsjedništvo i Središnji odbor HSU donijeli su jednoglasnu odluku, pa ćemo 30. siječnja potpisati koalicijski sporazum s IDS-om, GLAS-om i HSS-om''.

''Rekao sam Bernardiću, kad smo drugi put razgovarali, da se to više ne može promijeniti, da je zakasnio i da ću se držati odluke koju smo donijeli. Otvoreni smo za eventualnu suradnju sa SDP-om za predsjedničke i parlamentarne izbore, ali za europske je to nemoguće. Uostalom, SDP je davno najavio da će sami ići na ove izbore'', ispričao nam je Hrelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić mu nije otkrio zašto se predomislio pa je ponudio HSU mjesta na izbornoj listi, kako ne bi otišli Amsterdamskoj koaliciji: ''Ne znam zbog čega mi je naknadno predložio koaliciju sa SDP-om. Nisam o tome ispitivao Bernardića, nije na meni da to radim. Možda su se njegovi savjetnici u međuvremenu probudili, a možda je to posljedica lošeg rejtinga SDP-a u anketama pa je Bernardić zaključio da nije dobro da ostanu sami'', kazao je predsjednik HSU.

Kako bilo, Hrelja je sada u potpunosti okrenut svojim partnerima iz Amsterdamske koalicije. Na zajedničkoj listi će HSU imati jednog ili dva kandidata, a vjerojatno će to biti sam Hrelja: ''Ideja je da predsjednici svih stranaka naše koalicije, osim Borisa Miletića koji vodi IDS, budu na listi'', ističe Hrelja. On i kolege puni optimizma očekuju izbore za Europski parlament. U anekti što ju je od IPSOS-a naručila Amsterdamska koalicija, za tu se skupinu izjasnilo čak 12,5 posto ispitanika, što ih je plasiralo na drugo mjesto iza HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A SDP? Bernardiću je preostalo jako malo stranaka kojima bi se još mogao obratiti s molbom da pomognu SDP-u na europskim izborima. Možda uspije pridobiti neku nestranačku osobu koja nešto predstavlja u hrvatskoj javnosti. Međutim, trenutačno je Bernardiću ipak veći problem, nego nedostatak koalicijskih partnera, činjenica da ga potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina javno pritišće da se stavi na čelo stranačke liste za EU izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo