UPAD BESPLATAN! / Bendovi iz čitave europe na četvrtom izdanju Indirekt festivala u Umagu

Image
Foto: Promo fotografija

Indirekt – festival nezavisne umjetnosti (17. i 18 lipnja), već četvrtu godinu zaredom probire po nezavisnoj sceni diljem Europe tražeći bendove za koje možda nikada niste ni čuli

17.3.2016.
16:33
Promo fotografija
VOYO logo

Ponuda glazbenih festivala iz ljeta u ljeto sve je bogatija. Ako ste se zaželili nečeg drukčijeg i intimnijeg te, što je najbolje, besplatnog, ovo ljeto zasigurno morate doći u Umag.

Indirekt – festival nezavisne umjetnosti (17. i 18 lipnja), već četvrtu godinu zaredom probire po nezavisnoj sceni diljem Europe tražeći bendove za koje možda nikada niste ni čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji line up festivala, polako se puni, a dosad su najavljeni domaći Žen, beogradski Halftones, mađarski Middlemist Red i crnogorski Theft of October

U ovoj turi, pak, svoje su nastupe potvrdili Alex Kelman, East-Ra, Karmakoma, Izae i The Black Room.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alex Kelman dolaze iz dalekog Sibira i iza sebe imaju nekoliko uspješnih projekata poput Punk TV, Hot Zex i Dsh!Dsh!. Njihova je glazba mješavina glasnih gitara, dance ritmova i "catchy" synhtova. Prošle su godine održali oko 50 svirki diljem Europe, od Fusion Festivala u Danskoj, do Wavesa Bratislava. Debitantski EP „Songs of Fake and Distortion“ izdali su sami, a trenutno završavaju i prvi LP "Vintage".

Image
Foto: Promo fotografija

Psihodelični lo-fi projekt East-Ra iz Labina osnovao je Dino Santaleza, koji je najpoznatiji po svom angažmanu u Pridjevima od 2007. godine. U diskografiji East-Ra broji tri albuma, od kojih su dva na engleskom jeziku, a jedan na labinskoj čakavici. Ove godine na Indirektu možete svjedočiti drugoj ikad izvedbi pjesama benda koji uključuje starog člana Vigora Kiršića (Noga Uganda) i Luku Šipetića (NLV), ali i moguća gostovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo fotografija

Sljedeća domaćica riječki je The Black Room, kojeg ste mogli čuti prije dvije godine na jednom od warm up Indirekt koncerata. Čine ga Jakov Katalinić i Leo Ventin zaduženi za vokale i gitare, Miljen Sirotić na bassu i bubnjar Ivan Ritoša. Glazbeno se oslanjaju na tamniji prizvuk blues rock i garage bendova, a početkom ovog mjeseca izdali su i  prvi studijski album imena „In This Town Lies A City“.

Dubrovački Izae ogledni je primjer bisera Jadrana, u glazbenom smislu. U pitanju je pomalo uvrnuti, ali vrlo lijepi pop minimalizam, vođen kristalno čistim glasom Jadranke Katić i gitarom Adema Gušića koja, uz pomoć basa Dejana Seferovića te povremenog programminga, više nego uspješno nadomješta ostale instrumente. Za sebe kažu da su poluakustični trio koji izvodi jednostavne lo-fi numere za predstave. Diskografija im broji nekoliko uradaka: Halucinacije, belzebubov valcer i miran razgovor, Mali celestijalni džuboks, Fragmentirani monokl gospodina volframa te najnoviji Snivatelj sniva. U kvalitetom poprilično ujednačenom materijalu ipak vrijedi izdvojiti trilogiju "Tijelo", "Cirkus" i "Ljudi s kojima provodim noć", kao i "Noćno cvijeće" na kojoj je saksofon odsvirao Dana Colley iz nekadašnjih Morphine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo fotografija

Posljednji, ali ne i manje vrijedni, susjedi su Slovenci Karmakoma. Dvočlani, do it yourself bend čine Enej Mavsar na gitari, bassu, synthu i vokalima te Beno na bubnjevima. Svoj su udar na scenu izvršili odličnim spojem elektronike i rocka na prvom albumu "Imagination & Mechanical Metamorphoses" 2014., te su do sada ostvarili nastupe diljem Europe - u Engleskoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, Srbiji... U svibnju prošle godine objavili su i novi singl naziva "Remiss".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo