gost rtl-a danas / Beljak: 'Tajanijeva izjava je bila kap koja je prelila čašu, za razliku od ostalih HSS neće slušati diktate!'

'Promjena smjera HSS-a je nemoguća dok smo u bilo kakvim kombinacijama s HDZ-om'

24.2.2019.
18:48
VOYO logo

Hrvatska seljačka stranka napušta Europsku pučku stranku. Odlučeno je to jednoglasno na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva i Proširenog predsjedništva stranke.

Povod za istup HSS-a bio je govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojem je pozdravio "talijansku Istru i Dalmaciju". Konačnu odluku o izlasku iz najjače političke grupacije u Europi treba još potvrditi Glavni odbor stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Skandalozne Tajanijeve izjave bile su povod za ovaj potez, ali nisu jedini razlog za napuštanje pučana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, to je bila kap koja je prelila čašu. Već dulje vrijeme o tome razmišljamo. Bili smo neravnopravan član. HSS ne spada niti je ikada spadao u tu grupaciju stranaka. Tamo se događa jedan Orban, pa jedan Vučić kao pridruženi član.... A to što je napravio Tajani je kap koja je prelila čašu. Odluka je bila jednoglasna. 

Kojoj političkoj grupaciji će se HSS prikloniti ako osvojite mandat u europskom parlamentu na listi Amsterdamske koalicije?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo opterećeni s time. Nitko nama neće postavljati uvjete. Nismo bili unutar Europske političke stranke ravnopravni. 

Je li ovo i definitivan kraj svim kombinacijama s HDZ-om u Hrvatskoj - već dulje ste jedan od najglasnijih kritičara vladajućih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS i HDZ su dvije dijametralno suprotne političke stranke. HDZ se zalaže za 200 bogatih obitelji, a HSS za dva milijuna. Promjena smjera HSS-a je nemoguća dok smo u bilo kakvim kombinacijama s HDZ-om.

Više niste ni s Bernardićem, iako ste mu dali ruku kad su ga počeli napuštati partneri i stranački kolege?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma dobar sam i ja s Bernbardićem i s Plenkovićem. HSS je jedini izvorna politička stranka, svi ostali su uvezeni. HSS neće slušati diktate za razliku od ostalih. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo