BEBA, ČUDO: / Rođena je u Zagrebu sa samo 450 grama, šanse da preživi bile su nikakve, ali nije se dala...

Image
Foto: Flickr

Majka je u prosincu dovezena u bolnicu u 27. tjednu trudnoće, već potpuno otvorena. Trebalo je hitno obaviti porod, a beba je odmah morala biti priključena na respirator.

17.5.2018.
22:15
Flickr
VOYO logo

Danas je puštena kući beba koja je prošle godine uoči Božića rođena u KBC Sestre milosrdnice tri mjeseca prerano.

Zdravstveni problemi su sada iza nje

Djevojčica je bila dužine liječnikova dlana, a teška samo 450 grama. Šanse da preživi bile su nikakve, no danas zdrava i teška tri kile ide kući, nakon više od četiri mjeseca provedena u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. 'Zaista nismo znali hoće li beba preživjeti. Došla je k nama s bezbroj cjevčica, na rubu, ali sve smo učinili da dobije životnu bitku. Danas ima tri kilograma, odlazi kući i zdravstveni su problemi, uvjereni smo, iza nje. Ponosni smo na naš uspjeh jer, koliko nam je poznato, to je tek drugo takvo postignuće u svijetu, ali prije svega sretni zbog spašenog života', rekao je za Jutarnji list ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj, Goran Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka je u prosincu dovezena u bolnicu u 27. tjednu trudnoće, već potpuno otvorena. Trebalo je hitno obaviti porod, a beba je odmah morala biti priključena na respirator. Kako je onaj u Vinogradskoj već bio zauzet, respirator su liječnici posudili iz KBC-a Zagreb. Komplikacije su počele već nakon tjedan dana. Djevojčicu su morali hitno operirati zbog višestrukog puknuća crijeva. Premještena je u Klaićevu bolnicu, gdje je preživjela čak četiri operacije. Nakon toga je više od četiri mjeseca provela na intenzivnom liječenju.

Liječnici nisu bili optimistični

'Beba je imala nisku porođajnu težinu čak i za dob u kojoj je rođena. Uz taj problem, imala je i druge komplikacije. Bila je u inkubatoru dulje od dva mjeseca, na respiratoru... Hranili smo je parenteralno jer zbog problema s crijevima hrana nije išla probavnim putem, a to je značilo da zbog lošije apsorpcije hranjivih tvari ne može brzo napredovati', ispričala je za Jutarnji dr. Ivančica Škarić iz Klinike za dječje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na brojne probleme, liječnici nisu bili optimisti, no danas su sretni jer je beba dobila na težini i konačno je mogla s roditeljima otići kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo