U Saboru / Bauk: 'Nema razloga za obavezni vojni rok. Možda HDZ time želi mobilizirati birače'. Peović našla sličnosti sa Srbijom

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

"Nismo vidjeli sigurnosnu niti financijsku potrebu za time, no vidjet ćemo kada će doći taj prijedlog u Sabor, kazao je Bauk

27.5.2021.
12:45
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, što je spomenuo ministar obrane Mario Banožić, izazvala je dosta reakcija u javnosti, a neki sumnjaju da je riječ o još jednom HDZ-ovom pokušaju mobilizacije birača uoči drugog kruga lokalnih izbora. 

"Nismo vidjeli sigurnosnu niti financijsku potrebu za time, ali vidjet ćemo kad taj prijedlog dođe u Sabor. Moguće je da određeni dio političkog establišmenta i možda dio politike misle da bi to moglo mobilizirati njihove birače", kazao je danas u Saboru potpredsjednik SDP-a Arsen Bauk i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidimo da je Hrvatska izložena ikakvim povećanim sigurnosnim rizicima da bismo to trebali uvesti. To mi se ne čini prioritetom, ali ako neka stranka izađe na izbore i dobije povjerenje birača na temelju toga, dobro."

Bauk smatra da HDZ-u takva najava neće pripomoći u dobivanju glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Odbor za obranu /

Koje avione Hrvatska kupuje znat će se u petak: 'Nikada nije najbolji trenutak za donošenje odluke'

Image
Odbor za obranu /

Koje avione Hrvatska kupuje znat će se u petak: 'Nikada nije najbolji trenutak za donošenje odluke'

Istaknuo je da većina članica NATO-a nema obavezni vojni rok.

"I dalje podržavamo koncept dobrovoljnog vojnog roka, samo što treba napraviti poboljšanja u dobrovoljnom vojnom roku. Postoji neki razlog zašto je sve manje dobrovoljaca", kazao je Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Peović iz Radničke fronte rekla je u Saboru da u njenoj stranci nisu za uvođenje obveznog vojnog roka, ocijenivši zanimljivim da je ministar Banožić rekao kako je 70 posto ljudi za tu opciju, ali ne i na temelju kojeg istraživanja govori o tome.

"Čuli smo da je ministar u Srbiji predložio slično, pa se kalkulira je li to neki bilateralni dogovor, da budem ironična, koji se temelji na nekoj suradnji", kazala je Peović, također ocjenjujući da su ove najave motivirane i predizbornom kampanjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostov Zvonimir Troskot ocijenio je kako je riječ o predizbornim političkim spinovima koji nisu službeni, da je to nastavak "svih onih regresa i prijevremenih isplata povrata poreza, kao i kupnje aviona koja će sutra biti objavljena".

"Mi se nećemo nakačiti na taj politički spin, jer je to preozbiljna tematika i htjeli bismo to raspraviti u službenoj sveobuhvatnoj raspravi. Želimo raspraviti koliko bi to koštalo, koliko bi vojni rok trajao, koga bi se zvalo na njegovo služenje, tko bi bio oslobođen i koje su strateške poruke za Republiku Hrvatsku takvim potezom", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo