BAŠ MU JE ZAMJERILA: / "Za Josipovićeva mandata išlo se i pjevati i plesati u Beograd..."

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anic
9.7.2015.
8:51
PIXSELL, Robert Anic
VOYO logo

"Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo riješili nijedno otvoreno pitanje. To vrijedi i za naš odnos sa Crnom Gorom", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Ne vodim politiku regije". Naglasila je kako Hrvatska ima odgovornost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, ali da "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

Još jednom ponovila da želi ambiciozniju vanjsku politiku

"Hrvatsku vanjsku politiku vidim puno ambicioznije od njezine regionalne dimenzije. Vidim je puno otvoreniju i puno ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz koji mi je posebno mrzak jer što on zapravo znači?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koji se to još dio Europe naziva 'regijom'. Ne gura li nas to u neki prostor kojem se pokušava dati kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom?“, upitala je predsjednica Grabar Kitarović.

"Da" dobrosusjedskim odnosima

Istaknula je kako kaže "da" dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Europe, suradnji u svim područjima, rješavanju otvorenih pitanja, podvlačenju crte pod prošlost i okretanju budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne" pometanju pod tepih

"Ali isto tako kažem 'ne' pometanju problema pod tepih, 'ne' uskrsavanju duhova prošlosti koji narušavaju međunacionalne i međudržavne odnose i 'ne' destabilizaciji prostora jugoistočne Europe“, odgovorila je hrvatska predsjednica na pitanje ima li razlike između Josipovićeve i njezine regionalne politike s obzirom na to da je "Josipović rekao kako mu je drago da je prepoznala stratešku važnost regije i regionalne politike za Hrvatsku".

Istaknula je kako ima odgovornost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, ali da Hrvatska "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila je da njezina regionalna politika znači da svaki razgovor i susret mora biti usmjeren prema rješavanju otvorenih pitanja, je inače ti razgovori i susreti nemaju nikakvog smisla i stvaraju dojam da nam otvorena pitanja i nisu osobito važna.

"Treba tražiti rješenja graničnih pitanja. Ako se o njima ne želi razgovarati, onda treba razmisliti o njihovu rješavanju pred međunarodnim sudom, na temelju međunarodnih prava", poručila je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je nepovlačenje novaca iz europskih fondova

Upozorila je da su ista otvorena pitanja od prije pet godina i dalje otvorena, "nismo riješili ni pitanja nestalih, ni granična, niti pitanje arhiva..."

U razgovoru je Grabar -Kitarović ponovila kako se zauzima za suradnju država na potezu između Jadrana i Baltika rekavši kako gospodarsko povezivanje i sigurnosna pitanja u današnjim nestabilnim vremenima otvaraju perspektivu za takvu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je upozorila je da je nepovlačenje novca iz europskih fondova iznimno velik problem i kako državna administracija ne može pobjeći od odgovornosti.

Minimalni pomaci prisutni

Na pitanje kako komentira statističke podatke o porastu BDP-a, rekla je kako su minimalni pomaci prisutni i svakako veseli da se polako krećemo naprijed no, po njezinom tumačenju, moramo biti iskreni i reći kako se prije svega radi o prelijevanju rasta iz susjednih neeuropskih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pomak od svega 0,5 posto, i to tek na kraju mandata ove Vlade, uistinu je preskroman“, rekla je, uz ostalo, predsjednica Grabar-Kitarović u interviewu za "Slobodnu Dalmaciju", čiji je prvi dio objavljen u četvrtak a drugi će biti u izdanju od petka.

Hina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo