baš je napeto / Banožić tvrdi da mu je zabranjeno da se obrati. Traži ostavku Hranja

Banožić je rekao da je do jučer bio u protokolu, no da je onda rečeno da će govoriti samo Milanović.

29.10.2021.
13:30
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju obljetnice "Trokut Novska" - Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoraciji u spomen na poginule hrvatske branitelje, gdje je i održao prigodni govor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom događaju prisustvovao je i ministar Banožić. Predsjednik je samo prošao kraj njega i nije ga pozdravio. Banožić je kazao kako mu je bilo zabranjeno da se održi govor. 

Banožić je rekao da je do jučer bio u protokolu, no da je onda rečeno da će govoriti samo Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Načelnika sam pitao za zakonitost takvih zapovijedi, na što je on počeo tražiti razne izgovore da je tako nešto morao učiniti. Znam da nije prvi puta'', rekao je Banožić.

Banožić je rekao da je od viceadmiral Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, prije nekoliko minuta zatražio ostavku. Kazao je kako je donio oko 130 zapovijedi bez odluke ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stvar je jednostavna. Ako ne možeš poštovati zakon, ako ne možeš tripiti pritisak osobe koja kad nema argumente ide u ponižavanje, kada nema hrabrosti sjesti za stol. Kao što sa mnom nema hrabrosti 6 mjeseci održati jedan briefing o stanju u vojsci u kojem svi troje moramo sudjelovati, onda ne mogu reći ništa drugo nego da imamo ozbiljan problem'', kazao je Banožić.

Banožić je rekao kako on nikad neće dovesti zapovijedni lanac u poziciju da im nanosi štetu njihovom vojnom putu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želim da ovo bude zadnji put. Pozivam predsjednika Milanovića da onako pravo muški sjedne sa mnom za stol i razgovara o rješenjima za Hrvatsku vojsku. A ne da vrijeđa i prijeti se zapovijednicima koji moraju izvršavati njegovu odluku i imat će situaciju kao što ste mogli vidjeti gore'',  kazao je Banožić. 

Podsjeća da je Zakon o obrani donio Zoran Milanović kao premijer. Rekao je kako je Milanović kao vrhovni zapovjednik dobrodošao u protokole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ali da ćemo pristati na to da se ne poštuje zakon, na to da načelnik Glavnog stožera pristaje na zapovijedi koje nisu utemeljene zakonom,
ne mogu pristati i zato sam tražio njegovu ostavku'', objasnio je Banožić.

Na to da ga Milanović nije pozdravio, ministar obrane je samo kratko rekao da to ''najbolje govori o njemu i njegovom poštivanju institucije''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je danas domaćin bio Ministarstvo obrane i da je bio doveden u poziciju da ili će nekom upropastiti svečani trenutak u životu ili stati mirno i trpiti. 

''Današnja kap je prelila čašu u slučaju načelnika Stožera. Jeste li ikad doživjeli da se ministru obrane ne dozvoli da se obrati na jednom ovakvom skupu?  Nikad'', rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo