i dalje traže trećeg / Banožić: 'Piloti koji su pali u kanjon bili su na obuci, našim istražiteljima pridružuju se i Mađari'

Image

'Za sada nam je poznato da je riječ o tri pilota, uskoro počinje istraga koja će dati određene detalje, kako je došlo do ovoga. Riječ je o najmodernijih oprema, koliko je nama poznato', kazao je Banožić

21.6.2023.
16:38
VOYO logo

Povodom pada helikoptera ministar obrane Mario Banožić načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general, Michael Križanec održavaju konferenciju za medije.

Podsjetimo, helikopter se u srijedu srušio kraj Pakova sela u kanjon rijeke Čikole. RTL Danas doznao je da je riječ o mađarskom vojnom helikopteru koji je bio na obuci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Banožić kazao je kako očekuje da će uskoro započeti sama istraga, koja će otkriti detalje kako je došlo do ove tragedije.

Image
Katalin Novák /

Mađarska predsjednica iskazala sućut obiteljima poginulih: 'Zahvaljujem hrvatskim spasiocima i predsjedniku'

Image
Katalin Novák /

Mađarska predsjednica iskazala sućut obiteljima poginulih: 'Zahvaljujem hrvatskim spasiocima i predsjedniku'

"Dat ćemo potpunu podršku u svemu što je potrebno dok su ovdje u boravku u RH, i kroz istragu i ostale aktivnosti", dodao je Banožić izrazivši još jednom iskrenu sućut svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je u uvodu kazao kako su stradali piloti iz Mađarske koji su ovdje bili na obuci. "Za sada nam je poznato da je riječ o tri pilota, uskoro počinje istraga koja će dati određene detalje, kako je došlo do ovoga. Riječ je o najmodernijih oprema, koliko je nama poznato", kazao je.

Potvrđena je i informacija kako se ovaj događaj zbio tijekom obučnog događaja. Kako je rečeno na konferenciji za medije očekuje se da se našim istražiteljima pridruže i mađarski istražitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj tragični događaj rješavat ćemo prioritetno. Istraga će pokazati sve vezano za uzroke ove tragedije. Nažalost, događa se", kazao je šef HRZ-a Mihael Križanec.

Dodano je a bi zipline žice i slično trebale biti označeno, ali da posada ima dužnost gledati i pratiti što se događa oko njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravilo je promatraj i izbjegavaj. Ne možeš nikad na visinama manjim od 300 metara biti siguran da nešto nije u zraku", kazali su na konferenciji za medije.

Dodano je i da su se karte ažurirale i da su označeni svi dalekovodi i prepreke. "Tu govorimo o vjetroelektranama, antenama i radio odašiljačima. Svaka posada je dužna pripremiti se", rečeno je na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pukovnik Tomislav Pušnik kazao je kako nema informacija o tome što je uzrok nesreće: "Nije se desio u pilotežnoj zoni nego na povratku. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i da dođu do završnih rezultata", kazao je.

Dodao je i kako vojni helikopteri nemaju crne kutije. "Imaju uređaje koji prate parametre leta helikoptera koji prate rad motora i transmisije. Ako nju pronađu to će uzeti kao jedna od relevantnih stvari za analizu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušnik je također rekao kako postoje informacije o dvjema osobama, dok se za trećom osobom još traga. "Što se tiče plana leta, obuka se radi do 1000 feeta, istraživanje će sve pokazati", rekao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo