DRUGI POGLED /

Bankari napali Udrugu Franak: 'Osuđujemo njihov pokušaj manipulacije i pritiska na suce'

Image
Foto: Pixsell

'Ovakvi napisi sigurno ne doprinose niti imaju za cilj funkcioniranje pravne države'

2.4.2019.
19:15
Pixsell
VOYO logo

Nastavno na priopćenje Udruge Franak oglasila se i Hrvatskaudrugabanaka, koja ima potpuno drugo viđenje cijele situacije i presude Vrhovnog suda.

Ona kaže da po izvanrednoj reviziji, kojom je utvrđeno kako korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavlja se praksa objave pojedinačnih sudskih odluka uz obilato korištenje riječi "pobjeda". Ukazujemo na neprimjerenost takvog ponašanja u javnosti jer se time prvenstveno pokušava izvršiti nezakonit pritisak na suce na području čitave Republike Hrvatske jednako kao i na Vrhovni sud", objavila je Hrvatska udruga banaka pa nastavila:

"Objavljena presuda Vrhovnog suda govori isključivo o pravnom interesu potrošača za sudsku zaštitu i o dopustivosti suđenja. Ova presuda ni u jednom svom dijelu ne daje uputu nižestupanjskim sudovima o donošenju odluka u pojedinačnim postupcima povodom podnesenih tužbi, a osobito ne vezano na konvertirane kredite po Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju, kako bi se to dalo zaključiti iz medijskih istupa. Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kao prejudiciranje konačnih ishoda pojedinačnih sudskih postupaka osobito po konvertiranim kreditima, po kojima su se dodaci sklapali temeljem zakona i sa zakonom određenim učincima takve konverzije. Ovakvi napisi sigurno ne doprinose niti imaju za cilj funkcioniranje pravne države i vladavine prava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Franak pak naglašava da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. pa zbog toga svi korisnici kredita moraju do toga datuma podnijeti svoje tužbe, kako dio koji se odnosi na kamate ne bi zastario, nakon čega novac koji se odnosi na preplaćene kamate više ne bi mogli potraživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo