FRUSTRIRANI GRAĐANI / Bandić razbjesnio Zagrepčane: 'Nek dođe ovamo na kavu, da zajedno udišemo smrad. Ja plaćam'

Gotovo pola Zagreba i danas je udisalo zrak loše kvalitete

16.1.2020.
20:45
VOYO logo

Igre na svježem zraku danas nije bilo za djecu iz Novog Zagreba. Škole i vrtići odlučili su da zbog nesnosnog smrada i loše kvalitete zraka djeca ostanu u zatvorenom. 

''Jučer je to ponajprije bilo zbog magle. Iz gradskog Ureda smo jučer dobili telefonsku uputu da ne izlazimo van, a za danas je došla uputa da u pravilu možemo boraviti na zraku, ali - kratko'', kaže Natalija Marincel, ravnateljica Dječjeg vrtića Utrine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za onečišćen zrak i intenzivan smrad frustirani građani i građanke krive nerješavanje pitanja dotrajalog odlagališta otpada Jakuševec.  

''To traje već godinama. Oni stalno govore da će zatrpati smetlište na Jakuševcu, međutim ništa se ne događa. Ne otvaramo prozore, nema provjetravanja prostorija'', upozorava Irena, a Vesna dodaje: ''Baš mama kaže da kako su mogli tu staviti vrtić jer koliko sam shvatila, djeca ne bi trebala biti vani''. ''Bandić je rekao 'ha ha, ja ga dišem', to je strašno'', užasnuta je Štefica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na problem onečišćenog zraka jučer reagirao riječima: ''Vidite kako je lijepo! Udahnite punim plućima! Ajmo, svi zajedno!''. 

Image

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Zabilježena su 3 puta veća prekoračenja od normale

Image

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Zabilježena su 3 puta veća prekoračenja od normale

Reakcija je to koja je razljutila one koji žive u smradu pa tako Mirela Mikić Muha, nezavisna vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb – Istok rekla: ''Ja mu to bogme jako zamjeram i zovem ga ovamo na kavu. Tu je prijeko neki lijepi kafić pa nek si dođe popiti kavu. Ja ću mu je platiti pa da vidi što znači živjeti ovdje i kako će ga dočekati ljudi u ovoj zgradi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik zagrebačkoga SDP-a Gordan Maras tvrdi da je glavni uzrok onečišćenja - Jakuševec: ''Ja mislim da Zagreb nema vremena čekati 10, 12 godina da se to riješi, to se pod hitno mora riješiti''.

Iz Zavoda za javno zdravstvo danas su osjetljivim skupinama izdali preporuke, no tvrde da je kratkoročno onečišćenje zraka lebdćim česticama uobičajeno za ovo doba godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Napominjem - ništa nije uznemirujuće nego informiranje javnosti o stanju u okolišu'', istaknula je Ivana Hrga s Odjela za životni i radni okoliš NZJZ "Dr. Andrija Štampar". 

Zrak bi se trebao vratiti u normalu nakon zimskih mjeseci i s prestankom grijanja, no problem Jakuševca ostaje i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo