BANDIĆ JE DUGO IGNORIRAO SAVJETE LIJEČNIKA, A POMOĆ JE ZATRAŽIO U ZADNJI TREN: / Od plućne embolije umre gotovo svaki četvrti pacijent

Image
Foto: PIXSELL

Milan Bandić nastavlja s liječenjem i pretragama zbog plućne embolije u Klinici za plućne bolesti Jordanovac

8.12.2018.
22:35
PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u petak navečer hitno hospitaliziran zbog plućne embolije u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, medicinski je obrađen te se trenutno nalazi u bolničkom apartmanu na četvrtom katu. Tamo nastavlja s liječenjem i pretragama, piše Jutarnji list.

Bandić je plućnu emboliju dobio nakon trostrukog prijeloma potkoljenice od prije više od mjesec dana. Tada je, navodno, odbio gips jer nije želio s gipsom na nozi otići na prijem kod ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆ HITNO HOSPITALIZIRAN: /

Završio na jedinici za intenzivnu skrb na Jordanovcu

Image
BANDIĆ HITNO HOSPITALIZIRAN: /

Završio na jedinici za intenzivnu skrb na Jordanovcu

Nije se obazirao na simptome

Tek kada se početkom studenoga na presici pojavio sa štakama, tada je javnost saznala za problem s nogom. Iako su Bandiću liječnici preporučili mirovanje, prijelom ga nije uspio zaustaviti.

Kako doznaje Jutarnji list, Bandić je zadnjih dana otežano disao i dosta kašljao. Pomoć liječnika zatražio je tek u petak, kada je dobio antibiotike kao terapiju jer je sve ukazivalo na bronhitis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad mu se poslijepodne stanje pogoršalo, ipak je pristao otići na Rebro. S obzirom da su liječnici tada pretpostavili da je kašalj najvjerojatnije posljedica plućne embolije, prebačen je na Jordanovac gdje je započelo intenzivno liječenje od ove opasne bolesti od koje umre gotovo svaki četvrti pacijent.

Liječenje minimalno desetak dana

Usprkos tome Bandić je u svom uobičajenom stilu 'zamolio' liječnike 'da obave što trebaju u dva dana jer on u ponedjeljak ima važni posao'. Naime, za ponedjeljak je predviđeno otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Bandić želio za dva dana izaći iz bolnice, vjerojatno kako bi u ponedjeljak prisustvovao otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, najvjerojatnije neće biti do tada pušten jer liječnici tvrde da najkraće liječenje u takvim slučajevima traje desetak dana.

Upala pluća uzrokovana trombom

Kod Bandića je bila u pitanju upala pluća uzrokovana trombom. Kako piše Jutarnji list, plućna embolija nastala je zbog krvnog ugruška koji je ušao u plućnu arteriju i smanjio dotok kisika u pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav tromb nerijetko kreće iz vene na nozi, a u čak 65 posto slučajeva takvi se ugrušci šire u oba plućna krila, u 25 posto pacijenata u desno, a kod 10 posto slučajeva u lijevo.

Privremeno ga mijenja Jelena Pavičić-Vukičević

S obzirom da će se oporavljati barem tjedan dana, mijenjat će ga zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević, koju je Bandić ovlastio da bude privremena gradonačelnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da ostane u bolnici, Jelena Pavičić-Vukičević će zajedno s obitelji Tuđman, predsjednicom Republike i autorom spomenika Kuzmom Kovačićem otvorit spomenik Tuđmanu u ponedjeljak u 15 sati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo