Topla priča iz srca Slavonije / Baka Bosiljka treba vašu pomoć: svoju skromnu mirovinu dijeli s mačkama lutalicama kojima je pružila dom

Baka Bosiljka je 87-godišnja umirovljenica koja svoju skromnu mirovinu dijeli sa seoskim mačkama lutalicama. Bilo je, kaže, dana kad nisu za hranu imale ni ona ni njezine ljubimice, a kako se to ne bi ponavljalo, baki Bosiljki treba pomoć

8.3.2016.
18:20
VOYO logo

Baka Bosiljka je mačkama koje su lutale njenim selom, Brezovljanima Vojlovičkim, dala dom.

"Imam ih petnaest, one su sad sve odrasle. Imam dvije stare mačke i sad ove dvije mlade. Sve drugo su mačci", kaže umirovljenica Bosiljka Vujanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mace su ovoj baki jedino društvo. Ima 87 godina, nije se udavala, nema djecu, živi sama. Malu mirovinu potroši na režije i mačke. 

"Posudim novca kad nemam. Kupim salame, krokete, velike konzerve i kruh. Pekar mi doveze punu vreću kruha i to nadrobim i skuham krumpira, stavim unutra tijesta i riže i zafrigam i jedu to. Svašta su jele. Bilo je kad nemaju ni one ni ja", kaže Bosiljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeka zato ima svaki dan. Susjeda baki redovito pošalje litru. To je veselje.

"U pet sati se dignem, naložim. Skuham kavu i njima napravim za jesti", kaže ova umirovljenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako usamljena u pustom selu podno Papuka, baka Bosiljka puna je ljubavi za svoju četveronožnu obitelj. Brine se za njih. A one joj uzvraćaju maženjem, predenjem i pravom mačjom privrženosti.

"Nema komšija, nema nikoga. Sve je to kao džungla zaraslo. Da ja nemam njih... I tko nema mačku, neće izdržati. Kod mene nema paraca, ni miševa. I zmiju su ugušili", kaže Bosiljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ta ljubav prema životinjama stvorila je novo prijateljstvo. Supružnici Ivana i Jevgenij, odlučili su joj pomoći.

"Imala je i psa. Psa pokušavamo udomiti, pas je trenutačno kod mene. Mace steriliziramo po malo. Kako skupimo novaca, tako steriliziramo i pomažemo baki", kaže Ivana Jurlina Zintchenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenuli su akciju pomoći, kako ni baka ni mačke ne bi bili gladni.

"Ona radije da macama nešto da jedu i sama ostane gladna. Nama je to tužno i radimo što možemo", kaže Jevgenij Jurlina Zintchenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljaju novac i hranu, a baka se sprema urediti sobu u kojoj mace borave preko noći.

Brine se Baka Bosiljka o svemu, a strah ju je što će biti kad to neće više moći. Zato bi joj bilo drago, kaže, ako netko hoće koju macu, dat će je u dobre ruke. A pomognite joj i kojom kunom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako, doznajte pozivom na broj bake Bosiljke - 092/130-4290.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo